Current Affairs Quiz 22 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 July 2018

Question 1: Who re-introduced ‘Medini Puraskar Yojna’– a scheme that awards Indian authors for their original work in Hindi on environment?
A. The Environment Ministry
B. The Education Ministry
C. The Forest Ministry
D. The Home Ministry

Answer and Explanation

Answer: A

The Environment Ministry re-introduced the ‘Medini Puraskar Yojna’– a scheme that awards Indian authors for their original work in Hindi on environment.

Question 2: Public Affairs Index 2018 is released by the think tank _____________.
A. Public Affairs Committee
B. Public Affairs Centre
C. Public Affairs Stage
D. Public Affairs Commission

Answer and Explanation

Answer: B

Public Affairs Index 2018 released by the think tank Public Affairs Centre (PAC).

Question 3: Who is the CEO of Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
A. Rahul Johri
B. Sharad Panwar
C. Rajiv Shukla
D. Manoj Thakur

Answer and Explanation

Answer: A

CEO – Rahul Johri, Headquarters – Mumbai

Question 4: __________ will launch Athena satellite in early 2019.
A. Facebook
B. SpaceX
C. NASA
D. ROSCOSMOS

Answer and Explanation

Answer: A

Facebook announced that it is aiming to launch, ‘Athena’, its own internet satellite, early in 2019.

Question 5:Who is the CEO of SpaceX?
A. Elon Musk
B. Gwynne Shotwell
C. Tom Mueller
D. James Milner

Answer and Explanation

Answer: A

Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headed by Elon Musk and headquartered in Hawthorne, California.

Question 6: NABARD was founded in which year?
A. 1984
B. 1983
C. 1982
D. 1981

Answer and Explanation

Answer: C

National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development financial institution in India, headquartered at Mumbai with regional offices all over India.|| Founded: 12 July 1982 || Headquarters: Mumbai || Agency executive: Harsh Kumar Bhanwala (Chairman)

Question 7:Which of the following wildlife sanctuaries are in Kerala?
A. Shendurney Wildlife Sanctuary
B. Kurinjimala Sanctuary
C. Wayanad Wildlife Sanctuary
D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: D

wildlife sanctuaries in Kerala: Wayanad Wildlife Sanctuary, Shendurney Wildlife Sanctuary, Kurinjimala Sanctuary

Question 8:Federal bank is headquartered in ____________.
A. Aluva
B. Manglore
C. Karur CIty
D. Coimbtore

Answer and Explanation

Answer: A

The Federal Bank Limited is a major private sector commercial bank headquartered at Aluva, Kochi, Kerala. As on 31 March 2016, Federal Bank has 1252 branches and 1680 ATMs across the country.

Question 9:. Lakshaya Sen is a ____________ player.
A. Badminton
B. Tennis
C. Shooter
D. Table Tennis

Answer and Explanation

Answer: A

Lakshya Sen is an Indian badminton player. Sen was Born in Almora to a badminton family. His father D K Sen is a coach in India and his brother Chirag Sen also an international badminton player.

Question 10: What is the GST rate on sanitary pads?
A. 5%
B. 0%
C. 12%
D. 28%

Answer and Explanation

Answer: B

100 per cent waiver of GST on sanitary pads, the GST council has decided to nullify tax on raw materials such as stone, marble and wood, used by for making handicrafts like sculptures

Daily Current Affairs: 22 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22

Daily Current Affairs 22 July 2018 Current Affairs Quiz July 22 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]