Current Affairs Quiz 23 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 July 2018

Question 1:What is the capital of Uganda?
A. Kampala
B. Kigali
C. Uganda City
D. Mushfit

Answer and Explanation

Answer: A

Uganda is a landlocked country in East Africa whose diverse landscape encompasses the snow-capped Rwenzori Mountains and immense Lake Victoria. Currency: Ugandan shilling || President: Yoweri Museveni.

Question 2:What is the full-form of ‘P’ in NPCI?
A. Process
B. Payment
C. Pay
D. Prime

Answer and Explanation

Answer: B

National Payments Corporation of India is the umbrella organisation for all retail payment systems in India, which aims to allow all Indian citizens to have unrestricted access to e-payment services.

Question 3:Who is the president of AIFF ?
A. Praful Patel
B. Paresh Kumar
C. Praful Rawal
D. Asit Patel

Answer and Explanation

Answer: A

The All India Football Federation, also simply known as the AIFF, is the governing body of association football in India. President: Praful Patel || FIFA affiliation: 1948 || Founded: 23 June 1937||Headquarters: Dwarka, Delhi.

Question 4:Simlipal National Park is located in which state ?
A. Bihar
B. Jharkhand
C. Chhattisgarh
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

Famous National Parks in Odisha: Bhitarkanika National Park || Simlipal National Park

Question 5:BIMSTEC(Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation) The group was formed in ____________.
A. 1997
B. 1996
C. 1995
D. 1993

Answer and Explanation

Answer: A

The group was formed in 1997 and it brings together Bangladesh, Bhutan India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand.

Question 6:Which country’s National Flag is not in the shape of quadrilateral?
A. Japan
B. Uganda
C. Nepal
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

The national flag of Nepal is the world’s only non-quadrilateral national flag. The flag is a simplified combination of two single pennons (the vexillological word for pennants), known as a double pennon.

Question 7:Who won German Grand Prix ?
A. Sebastian Vettel
B. Valtteri Bottas
C. Lewis Hamilton
D. Emilia Bottas

Answer and Explanation

Answer: C

Four-time world champion Lewis Hamilton won the German Grand Prix.

Question 8:Mesut Özil plays for which Football Club ?
A. Arsenal
B. Real Madrid CF
C. FC Barcelona
D. Man City FC

Answer and Explanation

Answer: A

Mesut Özil is a German professional footballer who plays for English club Arsenal.

Question 9:___________ has approved US $631 million, in loans and grants, for Corridor, comprising a Multi-tranche Financing Facility?
A. Asian Infrastructure Development Bank
B. Asian Development Bank
C. New Development Bank
D. World Bank

Answer and Explanation

Answer: B

Asian Development Bank (ADB) has approved US $631 million, in loans and grants, for Corridor, comprising a Multi-tranche Financing Facility.

Question 10:___________ and Lupin Foundation to collaborate in Aspirational Districts Programme
A. Planning Commission
B. NITI Aayog
C. Rural Infrastructure Development Fund
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: B

NITI Aayog and Lupin Foundation to collaborate in Aspirational Districts Programme.

Daily Current Affairs: 23 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23

Daily Current Affairs 23 July 2018 Current Affairs Quiz July 23 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest