Content Ad 002

Current Affairs Quiz 23rd July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 23rd July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd July 2023

 

Question 1:

Who secured their fourth title at the Korea Open 2023?

A) Fajar Alfian and Muhammad Rian Ardianto

B) Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty

C) Indonesian top seeds

D) None of the above

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India’s Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty clinched their fourth title by beating Indonesian top seeds at the Korea Open 2023.

 

Question 2:

Who unveiled the book ‘Swachhata Chronicles: Transformative Tales from India’?

A) Gajendra Singh Shekhawat

Content Ad 03

B) Suman Berry

C) Jitendra Singh

D) Smriti Zubin Irani

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The Union Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat, unveiled the book.

 

Question 3:

What was the theme of the National Conference on Rural WASH Partners’ Forum (RWPF)?

A) Enhancing Food Safety Standards

B) Mission Innovation and Clean Tech Start-up

C) Accelerating Progress towards a Swachh Sujal Bharat

D) Development of Railway Stations

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The theme of the RWPF conference was ‘Accelerating Progress towards a Swachh Sujal Bharat’.

 

Question 4:

Which state’s minister unveiled the ‘Bomman’ mascot for the Asian Champions Trophy 2023?

A) Kerala

B) Karnataka

C) Maharashtra

D) Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Udhayanidhi Stalin, Tamil Nadu’s Minister for Youth Welfare and Sports Development, revealed the ‘Bomman’ mascot.

 

Question 5:

How many railway stations have been identified under the Amrit Bharat Station Scheme?

A) 130

B) 1309

C) 1500

D) 80

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: 1309 Railway Stations have been identified under the Amrit Bharat Station Scheme.

 

Question 6:

Who is the chairman and managing director of Bharat Dynamics Limited?

A) Suman Berry

B) Amit Shah

C) Udhayanidhi Stalin

D) A Madhavarao

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: A Madhavarao has been confirmed as the chairman and managing director of Bharat Dynamics Limited.

 

Question 7:

Who inaugurated the Aviation Security Control Center of the CISF?

A) Jitendra Singh

B) Amit Shah

C) Gajendra Singh Shekhawat

D) Smriti Zubin Irani

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Amit Shah inaugurated the Aviation Security Control Center (ASCC) of the Central Industrial Security Force (CISF).

 

Question 8:

Who wrapped up the Global Food Regulators Summit 2023?

A) Amit Shah

B) Jitendra Singh

C) Gajendra Singh Shekhawat

D) Suman Berry

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The Global Food Regulators Summit 2023 was wrapped up by NITI Aayog’s Vice-Chairman, Suman Berry.

 

Question 9:

The ‘Bomman’ mascot was introduced for which sports event?

A) Cricket World Cup

B) FIFA World Cup

C) Asian Champions Trophy 2023 hockey tournament

D) Olympics 2023

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ‘Bomman’ mascot was introduced for the Asian Champions Trophy 2023 hockey tournament.

 

 

Question 10:

Which Union Minister emphasized the government’s dedication to establishing offices for Child Welfare Committees?

A) Gajendra Singh Shekhawat

B) Amit Shah

C) Smriti Zubin Irani

D) Jitendra Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Smriti Zubin Irani confirmed the government’s commitment to establishing offices for Child Welfare Committees.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img