Current Affairs Quiz 23rd 24th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23rd 24th July 2020

Question 1:Indian Navy has conducted a Passage Exercise (PASSEX) with the _______ Navy in the Indian Ocean.
A. USA
B. UK
C. Japan
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Navy has conducted a Passage Exercise (PASSEX) with the US Navy in the Indian Ocean.
  • Chief of Naval Staff: Admiral Karambir Singh.
  • Question 2:Swedish Environmental activist Greta Thunberg has been awarded first _________ Prize for Humanity.
    A. Rodrigues
    B. Gulbenkian
    C. Isabel Mota
    D. Henrique

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Swedish Environmental activist Greta Thunberg has been awarded first Gulbenkian Prize for Humanity.
  • Greta Thunberg is a Swedish environmental activist who has gained international recognition for promoting the view that humanity is facing an existential crisis arising from climate change.
  • Question 3:National Broadcasting Day was celebrated on ________ July.
    A. 25th
    B. 24th
    C. 23rd
    D. 26th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • National Broadcasting Day was celebrated on 23rd July.
  • In 1927, the first-ever radio broadcast in the country went on the air from the Bombay Station under the Indian Broadcasting Company.
  • Question 4:Microfinance Institutions Network (MFIN) has appointed Dr _________ as its new Chief Executive Officer.
    A. Alok Tripathi
    B. Alok Misra
    C. Alok Sharma
    D. Alok Gupta

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Microfinance Institutions Network (MFIN) has appointed Dr Alok Misra as its new Chief Executive Officer.
  • Microfinance Institutions Network (MFIN) is an association for the microfinance sector in India. Its member organizations constitute the leading microfinance institutions in the country.
  • HQ: Gurgaon, Haryana
  • Question 5: ____________ has provided ‘Bharat’ Drones to the Indian Army for accurate surveillance.
    A. DRDO
    B. ISRO
    C. HAL
    D. BDL

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Defence Research and Development Organisation has provided ‘Bharat’ Drones to the Indian Army for accurate surveillance.
  • Chief of the Army Staff: Manoj Mukund Naravane.
  • Question 6:DRDO has test-fired ‘Made In India’ anti-tank Guided Nag Missile ____________.
    A. Lakshyastra
    B. Amoghvastra
    C. Dhruvastra
    D. Adityastra

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • DRDO has test-fired ‘Made In India’ anti-tank Guided Nag Missile ‘Dhruvastra’.
  • DRDO: Chairman: Dr G. Satheesh Reddy || Headquarters: New Delhi
  • Question 7:___________ has launched ‘UPI Autopay’ which is a facility for recurring payments at regular intervals.
    A. SEBI
    B. RBI
    C. NPCI
    D. IBRAT

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • National Payments Corporation of India has launched ‘UPI Autopay’ which is a facility for recurring payments at regular intervals.
  • NPCI: Headquarters: Mumbai || Non-Exe Chairman: Biswamohan Mahapatra || MD & CEO: Dilip Asbe
  • Question 8:_________ Payments Bank has partnered with NSDC to train rural youth for financial services jobs.
    A. Paytm
    B. Fino
    C. Jio
    D. Airtel

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Airtel Payments Bank has partnered with NSDC to train rural youth for financial services jobs.
  • Airtel Payment Bank: Headquarters location: New Delhi || CEO: Anubrata Biswas
  • NSDC: CEO: Manish Kumar || Headquarters location: New Delhi
  • Question 9: ___________ has launched first fully homegrown ambitious Tianwen-1 Mars rover mission.
    A. Korea
    B. Taiwan
    C. Japan
    D. China

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • China has launched first fully homegrown ambitious Tianwen-1 Mars rover mission.
  • China: President– Xi Jinping || Capital– Beijing || Currency– Renminbi
  • Question 10: Where is the Headquarter of International Solar Alliance?
    A. Saudi Arabia
    B. India
    C. UAE
    D. Switzerland

    Answer and Explanation

    Answer: B

    International Solar Alliance: Director General: Upendra Tripathy || Headquarters: Gurugram, Haryana

    Question 11:Consumer Protection Act, 2019 has been implemented and has replaced Consumer Protection Act, _________.
    A. 1976
    B. 1966
    C. 1996
    D. 1986

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Consumer Protection Act, 2019 has been implemented and has replaced Consumer Protection Act, 1986.
  • Aim: To offer protection to buyers from traditional sellers as well as from the new e-commerce retailers/platforms.
  • Minister of Consumer Affairs: Ram Vilas Paswan.
  • Question 12: Book ‘The Pandemic Century’ has been authored by _________ medical historian Mark Honigsbaum.
    A. Spanish
    B. British
    C. German
    D. Spanish

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Book ‘The Pandemic Century’ has been authored by British medical historian Mark Honigsbaum.
  • It tells the history of global contagion dating from the Spanish Flu (1918) to the present day COVID-19.
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th July

    Daily Current Affairs 23rd-24th July 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest