Current Affairs Quiz 25 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 July 2018

Question 1: Who is the Union Minister for Social Justice & Empowerment?
A. Thaawarchand Gehlot
B. Ashok Gehlot
C. Sachin Poilat
D. Jyotiradity Scindia

Answer and Explanation

Answer: A

Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice & Empowerment attended the Global Disability Summit held in London.

Question 2: Who is the current the Union Home Secretary ?
A. Rajiv Raghu
B. Rajiv Gauba
C. Rajiv Kuman
D. Rajiv Mahershi

Answer and Explanation

Answer: B

The Union Home Secretary is Rajiv Gauba.

Question 3: Justice Tahira Safdar has been named as Pakistan’s 1st woman _________.
A. Supreme Court Justice
B. Chief Justice of Pakistan
C. Chief Justice Of High Court
D. Civil Judge of High Court

Answer and Explanation

Answer:C

Justice Tahira Safdar has been named as Pakistan’s 1st Woman Chief Justice Of High Court.

Question 4: What is the Pension amount will Gold Medallists at Commonwealth Games receive ?
A. 14000
B. 20000
C. 16000
D. 15000

Answer and Explanation

Answer: A

A sum of Rs 14,000 per month is payable to gold medallists Commonwealth Games and Para Asian Games.

Question 5:The Mamallapuram Dance Festival is held every year during Dec-Jan in __________.
A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Karnataka
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: D

The Mamallapuram Dance Festival is held every year during Dec-Jan in Mamallapuram, Tamil Nadu. The Shore Temple (Mamallapuram) is so named because it overlooks the shore of the Bay of Bengal. It is a structural temple, built with blocks of granite, dating from the 8th century AD.

Question 6: What is the currency of Rwanda
A. Rwandan dollar
B. Rwandan euro
C. Rwandan rubble
D. Rwandan franc

Answer and Explanation

Answer: D

Rwanda Capital: Kigali , Currency: Rwandan franc.

Question 7:Bijli Mitra Mobile app has been launched for replacement of transformers in __________.
A. Punjab
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

‘Bijli Mitra’ Mobile app has been launched for replacement of transformers in Rajasthan.

Question 8:How many Gold medal has India won in World Para Athletics Championship?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 0

Answer and Explanation

Answer: A

India ended its campaign with 5 medals (1 Gold, 2 Silver and 2 Bronze medals) in London.

Question 9: Rajnath Singh inaugurated the 3-day National Traders’ Conclave in ___________ organised by the Confederation of All-India Traders.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Jaipur
D. Chandigarh

Answer and Explanation

Answer: A

Rajnath Singh inaugurated the 3-day National Traders’ Conclave in New Delhi organised by the Confederation of All-India Traders.

Question 10: Global Disability Summit 2018 was organised in which country ?
A. Japan
B. UK
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: B

Global Disability Summit was held in London UK (United Kingdom).

Daily Current Affairs: 25 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25

Daily Current Affairs 25 July 2018 Current Affairs Quiz July 25 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest