Current Affairs Quiz 26 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 26 July 2018

Question 1: Kargil Vijay Diwas is observed on __________ .
A. 26 July
B. 28 July
C. 27 July
D. 25 July

Answer and Explanation

Answer: A

Kargil Vijay Diwas, named after the success of Operation Vijay. On this day, 26 July 1999, India successfully took command of the high outposts which had been lost to Pakistani intruders.

Question 2: Who is the Union Minister for Women and Child Development?
A. Varun Gandhi
B. Maneka Gandhi
C. Harsimrat Kaur Badal 
D. Smriti Irani

Answer and Explanation

Answer: B

Maneka Sanjay Gandhi is the Union Minister for Women and Child Development.

Question 3: Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is the ____________ Chief of the Air Staff of the Indian Air Force.
A. 26th
B. 22nd
C. 24th
D. 25th

Answer and Explanation

Answer: D

Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is the 25th Chief of the Air Staff of the Indian Air Force.

Question 4: The 1st BRIC Summit was held in ________ in Yekaterinburg, Russia.
A. June 2009
B. May 2009
C. April 2009
D. July 2009

Answer and Explanation

Answer: A

BRICS is made up of China, Brazil, Russia, India and South Africa. The 1st BRIC Summit was held in June 2009 in Yekaterinburg, Russia.

Question 5: Who is the Founder of Oxigen Services Company ?
A. Pramod Saxena
B. Sunil Kulkarni
C. Dhruv Soni
D. Ajinkya Shukla

Answer and Explanation

Answer: A

Oxigen Services India Pvt. Ltd.,a certified FinTech company, is one of the major payment solutions providers in India. It is involved in micropayment of services and remittances in real time.

Question 6: 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi will be observed on Oct 2________ .
A. 2020
B. 2018
C. 2019
D. 2021

Answer and Explanation

Answer: C

150th birth anniversary of Mahatma Gandhi will be observed on Oct 2, 2019.

Question 7: Who scored the highest-ever score by an Indian cricketer in a Youth Test?
A. Mo. Kaif
B. Yuvraj Singh
C. Pavan Shah
D. Jadeja

Answer and Explanation

Answer: C

India Under-19 batsman Pavan Shah slammed 282 runs off 332 balls against Sri Lanka.

Question 8: French defender __________’s volly against Argentina has been voted as the Goal of the 2018 FIFA World Cup?
A. Benjamin Pavard
B. Samuel Umtiti
C. Raphael Varane
D. N’cole Kante

Answer and Explanation

Answer: A

French defender Benjamin Pavard’s volly against Argentina has been voted as the Goal of the 2018 FIFA World Cup.

Question 9: ________ launched virtual network operator services on a pan-India basis .
A. BSNL
B. MTNL
C. BBNL
D. BPCL

Answer and Explanation

Answer: A

BSNL launched its Virtual Network Operator Services in collaboration with Virtual Network Operators (VNO)–Adpay Mobile Payment India and Plintron India.

Question 10: Which country will be opening Gandhi Heritage Centre ?
A. Rwanda
B. Uganda
C. South Africa
D. Kenya

Answer and Explanation

Answer: B

Modi has announced to build a Gandhi Heritage Centre in Jinja, Uganda.

Daily Current Affairs: 26 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26

Daily Current Affairs 26 July 2018 Current Affairs Quiz July 26 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]