Current Affairs Quiz 26th 27th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26th 27th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26th 27th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26th 27th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 26th 27th July 2020

Question 1:The Silver Medal of 4×400 mixed relay Indian team’s _________ Asian Games Jakarta is upgraded to Gold Medal.
A. 2018
B. 2017
C. 2019
D. 2016

Answer and Explanation

Answer: A

  • The Silver Medal of 4×400 mixed relay Indian team’s 2018 Asian Games Jakarta is upgraded to Gold Medal.
  • It is followed by the disqualification of Bahrain squad that finished first in the 4×400 mixed relay final.
  • Question 2: ____________ will host the 4th edition of the Khelo India Youth Games in 2021.
    A. Goa
    B. Haryana
    C. Maharashtra
    D. Punjab

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Haryana will host the 4th edition of the Khelo India Youth Games in 2021.
  • Haryana: Governor: Satyadeo Narayan Arya || Chief Minister: Manohar Lal Khattar.
  • Question 3:According to Global Forest Resources Assessment (FRA) by Food and Agriculture Organization, India has been ranked ___________ among the top 10 countries that have gained in forest areas in the last decade.
    A. 2nd
    B. 4th
    C. 3rd
    D. 5th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • According to Global Forest Resources Assessment (FRA) by Food and Agriculture Organization, India has been ranked third among the top 10 countries that have gained in forest areas in the last decade.
  • Top Two: China and Australia respectively.
  • Food and Agriculture Organization: Headquarters: Rome, Italy || Head: Qu Dongyu
  • Question 4:Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) has signed an MoU with IIT _______________ under Government’s ‘Unnat Bharat Abhiyan’.
    A. Bombay
    B. Delhi
    C. Kanpur
    D. Madras

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) has signed an MoU with IIT Delhi under Government’s ‘Unnat Bharat Abhiyan’.
  • Aim: To boost livelihood opportunities and income generation for tribal communities.
  • Question 5:Kargil Vijay Diwas is a holiday observed in India on the ______________ of July. On this date in 1999 india successfully took command of the high outposts Kargil.
    A. 26th
    B. 27th
    C. 25th
    D. 24th

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Kargil Vijay Diwas is a holiday observed in India on the 26th of July. On this date in 1999 india successfully took command of the high outposts Kargil.
  • On July 26, 1999, the Indian Army had announced the successful culmination of ‘Operation Vijay’.
  • Question 6: Reliance Industries has overtaken ______________ to become the world’s second most valuable energy company.
    A. BP
    B. Chevron
    C. ExxonMobil
    D. Marathon Petroleum

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Reliance Industries has overtaken ExxonMobil to become the world’s second most valuable energy company.
  • Saudi Aramco is the most valuable energy company.
  • Question 7:RBI has signed $400 million Currency Swap Agreement with ______________.
    A. Bangladesh
    B. Pakistan
    C. Sri Lanka
    D. Maldives

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • RBI has signed $400 million Currency Swap Agreement with Sri Lanka.
  • Sri Lanka: President: Gotabaya Rajapaksa || Prime Minister: Mahinda Rajapaksa || Capital: Sri Jayawardenepura Kotte and Colombo || Currency: Sri Lankan rupee.
  • Question 8:Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir _____________ has launched of ‘Macadamisation Program’.
    A. Satya Pal Malik
    B. R. K. Mathur
    C. Ajay Bhushan Pandey
    D. Girish Chandra Murmu

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Girish Chandra Murmu has launched of ‘Macadamisation Program’.
  • It is for the improvement of roads across Jammu and Kashmir.
  • Question 9:____________ Government has launched ‘Rozgar Bazar’ Portal for Job Seekers.
    A. Maharashtra
    B. Punjab
    C. Haryana
    D. Delhi

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Delhi Government has launched ‘Rozgar Bazar’ Portal for Job Seekers.
  • Governor of Delhi: Anil Baijal
  • Question 10:The 82nd Raising Day of ______________ was observed on 27 July.
    A. CISF
    B. CRPF
    C. ITBP
    D. BSF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The 82nd Raising Day of Central Reserve Police Force was observed on 27 July.
  • The Central Reserve Police Force is India’s largest Central Armed Police Force. It functions under the authority of the Ministry of Home Affairs of the Government of India. The CRPF’s primary role lies in assisting the State/Union Territories in police operations to maintain law and order and counter insurgency.
  • Director General of Central Reserve Police Force: AP Maheshwari.
  • Daily Current Affairs: 26th 27th July

    Daily Current Affairs 26th-27th July 2020 Current Affairs Quiz 26th-27th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest