Current Affairs Quiz 27 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27 July 2018

Question 1: Who is the Governor of Kerala?
A. Shashi Sathasivam
B. Vijayan Ramalingam
C. Pinarayi Vijayan
D. Palaniswami Sathasivam

Answer and Explanation

Answer: D

Kerala CM- Pinarayi Vijayan, Governor- Palaniswami Sathasivam.

Question 2: Who is the director of Atal Innovation Mission ?
A. Maroof Md.
B. R Ramanan
C. Arvind Gupta
D. Samarth Panwar

Answer and Explanation

Answer: B

R Ramanan is the Mission Director of the Atal Innovation Mission – a national Innovation initiative NITI (National Institution for Transforming India).

Question 3: Who is the CEO of MyGovIndia Portal?
A. Arvind Gupta
B. Ramakant Pyarelal
C. Sana Saneef
D. Diksha Yadav

Answer and Explanation

Answer: A

MyGovIndia is an innovative platform to build a partnership between Citizens and Government with the help of technology for growth and development of India.Tech entrepreneur Arvind Gupta has been appointed as the CEO of MyGovIndia.

Question 4: ____________ built over Mahanadi River is situated in Odisha.
A. Hirakud Dam
B. Gandhi Sagar Dam
C. Jawahar Sagar Dam
D. Biju Sagar Dam

Answer and Explanation

Answer: A

Hirakud Dam built over Mahanadi River is situated in Odisha.

Question 5: Global Tiger Day Celebrations will be observed on ___________?
A. July 26
B. July 27
C. July 29
D. July 28

Answer and Explanation

Answer: C

Global Tiger Day, often called International Tiger Day, is an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, held annually on 29 July.

Question 6: Who is the Chairman of SEBI?
A. A S Kiran Kumar
B. Harsh Bhanwala
C. Ajay Tyagi
D. Ajay Kumat

Answer and Explanation

Answer: C

SEBI- Securities and Exchange Board of India. SEBI Chairman- Ajay Tyagi, Headquarters- Mumbai.

Question 7: Prime Minister Narendra Modi joined the _______ BRICS Summit, which is being held at Johannesburg , South Africa?
A. 13th
B. 12th
C. 10th
D. 11th

Answer and Explanation

Answer: C

Leaders of the BRICS emerging economies — Brazil, Russia, India, China and South Africa — gathered for the three-day meeting.

Question 8: Who is the author of book Named India After Gandhi ?
A. Ramachandra Guha
B. Hanumanta Rao
C. Manmohan Singh
D. Chandrakala Patni

Answer and Explanation

Answer: A

Ramachandra Guha is the author of highly acclaimed books like “India After Gandhi” and “Gandhi Before India”.

Question 9: Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for ____________ AMG Petronas.
A. Mercedes
B. Honda
C. BMW
D. Ford

Answer and Explanation

Answer: A

Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes AMG Petronas.

Question 10: The 2018 Women’s Hockey World Cup is the __________ edition of the Women’s Hockey World Cup ?
A. 12th
B. 16th
C. 15th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: D

The 2018 Women’s Hockey World Cup is the 14th edition of the Women’s Hockey World Cup, a field hockey tournament. It is being held from 21 July to 5 August 2018 at the Lee Valley Hockey and Tennis Centre in London, England.

Daily Current Affairs: 27 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27

Daily Current Affairs 27 July 2018 Current Affairs Quiz July 27 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]