Current Affairs Quiz 28 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 28 July 2018

Question 1: What is the timeline for India to eliminate the viral hepatitis?
A. 2030
B. 2025
C. 2035
D. 2020

Answer and Explanation

Answer: A

J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare as he launched the National Viral Hepatitis Control Program to mark the World Hepatitis Day, 2018.This initiative of Government is strongly committed to work towards elimination of viral hepatitis by 2030.

Question 2: Who is the Union Minister for Petroleum & Natural Gas ?
A. J P Nadda
B. Dharmendra Pradhan
C. C K Naidu
D. Anand Geete

Answer and Explanation

Answer: B

The Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship is Shri Dharmendra Pradhan.

Question 3: The _______ India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting was held in New Delhi.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 6th

Answer and Explanation

Answer: D

The 6th India-UK Science & Innovation Council (SIC) meeting held in New Delhi.

Question 4: Where is the headquarter of HCL Technologies ?
A. Noida
B. Gurugram
C. Bangalore
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

HCL Technologies Founder – Shiv Nadar || HCL Technologies Headquarters – Noida.

Question 5: World Hepatitis Day is observed on ____________.
A. July 28
B. July 26
C. July 27
D. July 29

Answer and Explanation

Answer: A

WHO will focus on the theme: “Test. Treat . Hepatitis” for World Hepatitis Day 2018 events.

Question 6: Who is the head of World Health Organization ?
A. Jin Linquin
B. Takahiko Nakaho
C. Tedros Adhanom
D. Irina Bokova

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Geneva, Switzerland , Founded: 7 April 1948, Head: Tedros Adhanom, Abbreviation: WHO or OMS.

Question 7: Deepika Kumari belongs to which sports?
A. Lawn Tennis
B. Badminton
C. Archery
D. Shotput

Answer and Explanation

Answer: C

Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women’s individual recurve event.

Question 8: Who is the CFO of General Motors?
A. Dhivya Suryadevara
B. Anjali Sud
C. Baiju Bhatt
D. Anu Duggal

Answer and Explanation

Answer: A

Dhivya Suryadevara is at 4th position in Fortune’s 40 Young Influential People (Fortune ’40 Under 40′ list) is CFO of General Motors.

Question 9: Who has acquired the rights to make a feature film on Mithali Raj?
A. Viacom 18 Motion Pictures
B. BIG Entertainments
C. Balaji Telefilms
D. Sanjay Bhansali Films

Answer and Explanation

Answer: A

After Women’s Cricket World Cup in 2017, Viacom 18 Motion Pictures acquired the rights to make a feature film on her Mithali Raj.

Question 10: __________ will host international conference of female parliamentarians at Dublin Castle on September 9-10.
A. Iceland
B. Ireland
C. Northland
D. UK

Answer and Explanation

Answer: B

Ireland will host international conference of female parliamentarians at Dublin Castle on September 9-10.

Daily Current Affairs: 28 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28

Daily Current Affairs 28 July 2018 Current Affairs Quiz July 28 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]