Current Affairs Quiz 28th 29th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28th 29th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28th 29th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28th 29th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28th 29th July 2020

Question 1:____________striker Jamie Vardy bagged Premier Leagues Golden Boot award.
A. Leicester City
B. Man City
C. Liverpool
D. Man Utd

Answer and Explanation

Answer: A

  • Leicester City striker Jamie Vardy bagged Premier Leagues Golden Boot award.
  • Leicester City Football Club is an English professional football club based in Leicester in the East Midlands. The club competes in the Premier League, the top division of England’s football league system, and plays its home matches at the King Power Stadium.
  • Question 2: India’s first solar-powered ferry ‘Aditya’ which commenced operations in 2017 in ______________, has won the prestigious Gustave Trouve Award for Excellence in Electric Boats and Boating.
    A. Tamil Nadu
    B. Kerala
    C. Karnataka
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India’s first solar-powered ferry ‘Aditya’ which commenced operations in 2017 in Kerala, has won the prestigious Gustave Trouve Award for Excellence in Electric Boats and Boating.
  • Governor: Arif Mohammad Khan || Chief Minister: Pinarayi Vijayan
  • Question 3: International Tiger Day, is an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, held annually on _________.
    A. 31 July
    B. 30 July
    C. 29 July
    D. 28 July

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Tiger Day, is an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, held annually on 29 July.
  • It was created in 2010 at the Saint Petersburg Tiger Summit.
  • Question 4:World Conservation Day is observed each year on ____________.
    A. July 31st
    B. July 28th
    C. July 30th
    D. July 29th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • World Conservation Day is observed each year on July 28th.
  • World Conservation Day is celebrated internationally to increase awareness about the best practices to protect our natural resources.
  • Question 5:World __________ Day is observed on July 28 every year.
    A. Hepatitis
    B. AIDS
    C. Cancer
    D. TB

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • World Hepatitis Day is observed on July 28 every year.
  • Theme: ‘Hepatitis-free future’.
  • Question 6:__________ Limited has named N Sivaraman as its new MD and Group CEO.
    A. CARE
    B. CRISIL
    C. ICRA
    D. TransUnion

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • ICRA Limited has named N Sivaraman as its new MD and Group CEO.
  • ICRA ratings: Headquarters: Gurgaon || Arun Duggal, Non-Executive chairman and independent director.
  • Question 7:Jin Liqun has been re-elected as ______________ President.
    A. NDB
    B. ADB
    C. AIIB
    D. BRICS Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Jin Liqun has been re-elected as Asian Infrastructure Investment Bank President.
  • The Asian Infrastructure Investment Bank is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. The bank currently has 82 members as well as 20 prospective members from around the world.
  • Headquarters: Beijing, China
  • Question 8:India Meteorological Department (IMD) has launched __________ for real-time updates and warnings across India.
    A. Gagan App
    B. Jalvayu App
    C. Mansoon App
    D. Mausam App

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India Meteorological Department (IMD) has launched ‘Mausam App’ for real-time updates and warnings across India.
  • The India Meteorological Department is an agency of the Ministry of Earth Sciences of the Government of India. It is the principal agency responsible for meteorological observations, weather forecasting and seismology.
  • Headquarters: New Delhi || Agency executive: Dr. Mrutyunjay Mohapatra, Director General of Meteorology
  • Question 9:Former Deputy Governor of RBI, Dr. ____________ has authored Book ‘Quest for Restoring Financial Stability in India’.
    A. Urjit Patel
    B. Michael Patra
    C. N. S. Vishwanathan
    D. Viral Acharya

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Former Deputy Governor of RBI, Dr. Viral Acharya has authored Book ‘Quest for Restoring Financial Stability in India’.
  • The Book talks about his quest for restoring financial stability in India and offers a concrete plan for sustained improvement.
  • Question 10: IRCTC & ________ Card will launch a Co-branded Contactless Credit Card on RuPay Platform.
    A. HDFC
    B. SBI
    C. ICICI
    D. HDFC

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • IRCTC & SBI Card will launch a Co-branded Contactless Credit Card on RuPay Platform.
  • Indian Railway Catering and Tourism Corporation is a subsidiary of the Indian Railways that handles the catering, tourism and online ticketing operations of the latter, with around 5,50,000 to 6,00,000 bookings everyday.
  • Question 11:____________ General Insurance has launched its crop insurance campaign ‘Bohot Zaroori Hai’ for farmers in Maharashtra and Karnataka.
    A. Reliance AMC
    B. Birla Sun Life
    C. SBI Life
    D. Bharti AXA

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Bharti AXA General Insurance has launched its crop insurance campaign ‘Bohot Zaroori Hai’ for farmers in Maharashtra and Karnataka.
  • Bharti AXA General Insurance: Headquarters– Mumbai || Chief Executive Officer & Managing Director– Sanjeev Srinivasan
  • Question 12: External Affairs Minister _______________ has authored Book ‘The India Way: Strategies for an Uncertain World’.
    A. Rajnath Singh
    B. S Jaishankar
    C. Ajit Doval
    D. Smriti Irani

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • External Affairs Minister S Jaishankar has authored Book ‘The India Way: Strategies for an Uncertain World’.
  • It is about India’s ‘struggle gaining influence in foreign policy
  • Daily Current Affairs: 28th 29th July

    Daily Current Affairs 28th-29th July 2020 Current Affairs Quiz 28th-29th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest