Current Affairs Quiz 29 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 29 July 2018

Question 1: Unified Commanders’ Conference (UCC) for the year 2018 will be held on 30th & 31st Jul 2018 at _________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Unified Commanders’ Conference (UCC) for the year 2018 will be held on 30th & 31st Jul 2018 at New Delhi.

Question 2: Who is the MD of National Cooperative Development Corporation ?
A. Swaroop Shankar
B. Sundeep Kumar Nayak
C. Rakesh Mitra
D. K P Singh

Answer and Explanation

Answer: B

National Cooperative Development Corporation was established by an Act of Parliament in 1963 as a statutory Corporation under Ministry of Agriculture & Farmers Welfare. Sundeep Kumar Nayak is the MD.

Question 3: Who is the chief minister of Meghalaya?
A. Conrad Sangma
B. Mukund Sangma
C. Concord Sangma
D. Pawan Chimblang

Answer and Explanation

Answer: A

Meghalaya is a state in Northeast India. The name means “the abode of clouds” in Sanskrit. Conrad Sangma is the Chief Minister.

Question 4: Rukura Irrigation Project is a Irrigation Project contemplated for integrated development of ______________ river Basin in the drought prone tribal area of Bonai Sub-Division in Sundargarh District in the State of Odisha.
A. Brahmani
B. Tungabhadra
C. Mahanandi
D. Damodar

Answer and Explanation

Answer: A

Rukura Irrigation Project is one Medium Irrigation Project contemplated for integrated development of Brahmani river Basin in the drought prone tribal area of Bonai Sub-Division in Sundargarh District in the State of Odisha.

Question 5:International Tiger Day is observed on ___________.
A. 27 July
B. 28 July
C. 30 July
D. 29 July

Answer and Explanation

Answer: D

International Tiger Day is observed on 29 July.

Question 6: How many new Artificial Intelligence chips have been recently unveiled by google?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer and Explanation

Answer: D

Google unveiled two new Artificial Intelligence chips : 1. Edge TPU and 2. Cloud IoT Edge.

Question 7: Which of the following is the parent organisation for Amul brand ?
A. Gujarat Co-operative Milk Management Federation Ltd.
B. Gujarat Co-operative Milk Making Federation Ltd.
C. Gujarat Co-operative Milk Managing Federation Ltd.
D. Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation Ltd.

Answer and Explanation

Answer: D

Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation Ltd. (GCMMF) is the parent organisation for Amul brand

Question 8: Who is the CEO of Hindustan Unilever Company?
A. Debojyoti Bhattacharya
B. Sunil Mehta
C. Sanjiv Mehta
D. Sumon Roy

Answer and Explanation

Answer: C

About HUL :- Headquarters: Mumbai,CEO: Sanjiv Mehta (10 Oct 2013–),Chairperson: Sanjiv Mehta, Parent organizations: Unilever, Unilever plc

Question 9: Indian shuttler ____________ lifted the Russian Open Badminton ?
A. Sourabh Verma
B. Sourabh Choursia
C. Joshan Ghoshal
D. Samir Nigam

Answer and Explanation

Answer: A

Indian shuttler Sourabh Verma lifted the Russian Open Badminton

Question 10: What is the currency of JAPAN ?
A. Japanese dollar
B. Japanese yen
C. Japanese yuan
D. Japanese rubble

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Tokyo, Currency: Japanese yen, Population: 12.7 crores (2016),Prime minister: Shinzō Abe

Daily Current Affairs: 29 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29

Daily Current Affairs 29 July 2018 Current Affairs Quiz July 29 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest