Current Affairs Quiz 2nd-3rd July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2nd-3rd July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2nd-3rd July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2nd-3rd July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 2nd-3rd July 2020

Question 1:__________ has partnered with Maharashtra Government to support their fight against Covid-19.
A. Capgemini
B. Tech Mahindra
C. Infosys
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: A

  • Capgemini has partnered with Maharashtra Government to support their fight against Covid-19.
  • Capgemini: CEO: Paul Hermelin || Headquarters: Paris, France
  • Question 2:____________ Army has appointed Major General Nigar Johar as first female Lt. General.
    A. Bangladesh
    B. Pakistan
    C. Maldives
    D. Afghanistan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Pakistan Army has appointed Major General Nigar Johar as first female Lt. General.
  • President of Pakistan: Arif Alvi.
  • Question 3:__________ has launched ‘e-Kisaan Dhan’ App for farmers.
    A. ICICI Bank
    B. Axis Bank
    C. HDFC Bank
    D. Kotak Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • HDFC Bank has launched ‘e-Kisaan Dhan’ App for farmers.
  • HDFC Bank: CEO: Aditya Puri || Headquarters: Mumbai
  • Question 4:Shrikant Madhav Vaidya has been appointed as the Chairman of __________.
    A. HPCL
    B. IOCL
    C. BPCL
    D. ONGC

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Shrikant Madhav Vaidya has been appointed as the Chairman of Indian Oil.
  • Indian Oil Corporation Limited, commonly known as IndianOil is an Indian government-owned oil and gas company headquartered in New Delhi.
  • Question 5: Ravinder Bhakar has been appointed as the CEO of ____________.
    A. CBFC
    B. NSD
    C. FTII
    D. Cultural Ministry

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Ravinder Bhakar has been appointed as the CEO of Central Board of Films Certification (CBFC).
  • Central Board of Films Certification: Chairperson: Prasoon Josh || HQ: Mumbai
  • Question 6:Indian Government has appointed ___________ as the next Indian envoy to United Nations bodies and other International Organisations in Geneva.
    A. TS Thirumurthi
    B. Ravish Kumar
    C. Indra Mani Pandey
    D. Ajay Tyagi

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian Government has appointed Indra Mani Pandey as the next Indian envoy to United Nations bodies and other International Organisations in Geneva.
  • Indra Mani Pandey, a 1990-batch Indian Foreign Service officer, is currently serving as an additional secretary in the Ministry of External Affairs (MEA).
  • Question 7:World Sports Journalists Day is observed globally on _________.
    A. 4th July
    B. 3rd July
    C. 2nd July
    D. 5th July

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Sports Journalists Day is observed globally on 2nd July.
  • It is celebrated by International Sports Press Association (AIPS).
  • Question 8:World ________ Day on 2nd July is an awareness day for people to gather together and watch the skies for unidentified flying objects.
    A. Galaxy
    B. Aliens
    C. Space
    D. UFO

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World UFO Day on 2nd July is an awareness day for people to gather together and watch the skies for unidentified flying objects.
  • It is celebrated by World UFO Day Organization (WUFODO).
  • Question 9: ___________ has bagged the best ‘Newspaper Front Page Design’ award at WAN-IFRA’s 19th Asian Media Awards.
    A. Free Press Journal
    B. The Hindu
    C. NDTV
    D. Mint

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Mint has bagged the best ‘Newspaper Front Page Design’ award at WAN-IFRA’s 19th Asian Media Awards.
  • It is for special edition dated 24 May 2019 following the declaration of the Lok Sabha election results.
  • Mint is an Indian financial daily newspaper published by HT Media, a Delhi-based media group which is controlled by the KK Birla family and also publishes Hindustan Times. It mostly targets readers who are business executives and policy makers. It has been in circulation since 2007.
  • Question 10:All-rounder __________ has been named as the Most Valuable Player’ (MVP) of India of the 21st century by Wisden.
    A. Irfan Pathan
    B. Ravindra Jadeja
    C. Hardik Pandya
    D. Yuvraj Singh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • All-rounder Ravindra Jadeja has been named as the Most Valuable Player’ (MVP) of India of the 21st century by Wisden.
  • Wisden Cricketers’ Almanack, or simply Wisden, colloquially the Bible of Cricket, is a cricket reference book published annually in the United Kingdom. The description “bible of cricket” was first used in the 1930s by Alec Waugh in a review for the London Mercury.
  • Daily Current Affairs: 2nd-3rd July

    Daily Current Affairs 2nd-3rd July 2020 Current Affairs Quiz 2nd-3rd July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest