Current Affairs Quiz 3 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 July 2018

Question 1: Kaalidas Award is presented by which state of India ?
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Utter Pradesh
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh government honoured artist Anjolie Ela Menon with the National Kaalidas Samman for visual arts. Artist A. Ramachandran was also conferred with the Kaalidas Award.

Question 2: Who is the governor of Jharkhand ?
A. Raghubar Das
B. Droupadi Murmu
C. Birsa Munda
D. Shibbu Sai

Answer and Explanation

Answer: B

Jharkhand CM- Raghubar Das, Governor- Droupadi Murmu.

Question 3: Where is the headquarter of United India Insurance Company ?
A. Chennai
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

United India Insurance Company is the 2nd Largest General Insurance Company in India. It headquarters in Chennai, Tamil Nadu.

Question 4: Who is the CEO of International Cricket Council?
A. Sharad Panwar
B. David Wayne
C. David Richardson
D. Corry Richardson

Answer and Explanation

Answer: C

David Richardson is the CEO of International Cricket Council.ICC Headquarters in Dubai, the UAE.

Question 5: Bombay Stock Exchange (BSE) has entered into an agreement with the ________ for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.
A. Bombay Metal Exchange (BME)
B. Bombay Mineral Exchange (BME)
C. Bombay Mint Exchange (BME)
D. Bombay Methanol Exchange (BME)

Answer and Explanation

Answer: A

Bombay Stock Exchange (BSE) has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.

Question 6: In which of the following state Bhitarkanika National Park is located ?
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. P. Bengal
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

The Bhitarkanika National Park (Odisha) has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in the country.

Question 7: In India the Census exercise for the first time since independence was conducted in ________ .
A. 1947
B. 1950
C. 1951
D. 1948

Answer and Explanation

Answer: C

The data collected during the 2021 Census will be stored electronically, the first time since the decennial exercise was conducted in 1951 in Independent India.

Question 8: Kargil Vijay Diwas is celebrated on?
A. 26 July
B. 25 July
C. 24 July
D. 27 July

Answer and Explanation

Answer: A

Kargil Vijay Diwas was named after the success of Operation Vijay. On this day, 26 July 1999, India successfully took command of the high outposts which had been lost to Pakistani intruders.

Question 9: The Chief Election Commissioner O.P. Rawat, along with the Election Commissioners Sunil Arora and Ashok Lavasa launched a mobile app, called:
A. Ovigil
B. Evigil
C. ONvigil
D. Cvigil

Answer and Explanation

Answer: D

The Chief Election Commissioner O.P. Rawat, along with the Election Commissioners Sunil Arora and Ashok Lavasa launched a mobile app, called ‘Cvigil’.

Question 10: Which of the following port is developed with the help of China in Sri Lanka ?
A. Chhabar Port
B. Hambantota port
C. Gwadar port
D. Kandla Port

Answer and Explanation

Answer: B

Hambantota port is developed by China in Sri Lanka.

Daily Current Affairs: 3 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3

Daily Current Affairs 3 July 2018 Current Affairs Quiz July 3 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest