Current Affairs Quiz 3 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 July 2019

Question 1:Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), ____________ is an act of the Parliament of India that grant special powers to the Indian Armed Forces the power to maintain public order in “disturbed areas”.
A. 1956
B. 1958
C. 1957
D. 1959

Answer and Explanation

Answer: B

Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), 1958 is an act of the Parliament of India that grant special powers to the Indian Armed Forces the power to maintain public order in “disturbed areas”.

Question 2:The Indian National Congress is a political party in India with widespread roots. Founded in ___________, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.
A. 1886
B. 1885
C. 1887
D. 1888

Answer and Explanation

Answer: B

The Indian National Congress is a political party in India with widespread roots. Founded in 1885, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.

Question 3:Jal Shakti Minister _________________ has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’.
A. Gajendra Singh Shekhawat
B. Arjun Ram Meghwal
C. Giriraj Singh
D. Madan Lal Saini

Answer and Explanation

Answer: A

Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’.

Question 4:World UFO Day is celebrated on _________.
A. July 1
B. July 2
C. July 3
D. July 4

Answer and Explanation

Answer: B

World UFO Day is celebrated on July 2. World UFO Day is an awareness day for people to gather together and watch the skies for unidentified flying objects.

Question 5:Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park has inaugurated in ________.
A. Ivory Coast
B. Senegal
C. Cameroon
D. Ghana

Answer and Explanation

Answer: A

Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park has inaugurated in Cote d’Ivoire (Ivory Coast).

Question 6:Who is the CEO of BSNL?
A. Anup Shrivastava
B. Anupama Shrivastava
C. Anupam Shrivastava
D. Anu Shrivastava

Answer and Explanation

Answer: C

Bharat Sanchar Nigam Limited is an Indian state-owned telecommunications company headquartered in New Delhi. CEO: Shri Anupam Shrivastava

Question 7:National Investment and Infrastructure Fund has signed an MoU with __________ for infrastructure projects.
A. UBI
B. BOB
C. SBI
D. PNB

Answer and Explanation

Answer: C

National Investment and Infrastructure Fund has signed an MoU with SBI for infrastructure projects.

Question 8:India will contribute USD 5 Million to United Nations __________ refugee agency in 2019.
A. Palestine
B. Central African Republic
C. Syria
D. Somalia

Answer and Explanation

Answer: A

India will contribute USD 5 Million to United Nations Palestine refugee agency (UNRWA) in 2019.

Question 9:Pankaj Advani is an Indian ___________ player.
A. Bowling
B. Billiards and Snooker
C. Table Tennis
D. Badminton

Answer and Explanation

Answer: B

Pankaj Advani is an Indian billiards and snooker player. He is a 21-time World Champion and has achieved a hat-trick of hat-tricks in English billiards, holding the World, Asian, and Indian National Championship titles simultaneously, in three different years: 2005, 2008 and 2012 and recently in 2017.

Question 10:Who is the Runner-up of 2019 UEFA European Under-21 Championship (Football)?
A. Spain
B. Germany
C. Italy
D. Portugal

Answer and Explanation

Answer: B

Host Nation: Italy || Champions: Spain || Runners-up: Germany || Top scorer: Luca Waldschmidt(Germany) || Best player: Fabián Ruiz (Spain)

Daily Current Affairs: 3 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 3 July 2019 Current Affairs Quiz 3 July 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest