Current Affairs Quiz 30 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 July 2018

Question 1: Coal India Limited Coal production has increased by ________ during the last four years as compared to an increase of 31 MT.
A. 106 MT
B. 104 MT
C. 107 MT
D. 105 MT

Answer and Explanation

Answer: D

Coal India Limited Coal production has increased by 105 MT during the last four years as compared to an increase of 31 MT.

Question 2: Baisipalli Wildlife Sanctuary is located in which state?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

Some wildlife sanctuaries in Odisha: Baisipalli Wildlife Sanctuary, Balimela Wildlife Sanctuary,Balukhand-Konark Wildlife Sanctuary

Question 3: Who is the Chief of Army Staff ?
A. Bipin Rawat
B. Bipin Chandra
C. Bipin Rawatha
D. Bipin Chandra Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

Chief of Army Staff :- Gn. Bipin Rawat.

Question 4: Mohun Bagan club is a football club based in _________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C

Mohun Bagan A.C. is a football club based in Kolkata, India. The club was established in 1889 by Bhupendra Nath Bose and is the oldest existing football club in India and one of the oldest clubs in Asia.

Question 5: How many medals has India won in Jordan Junior and Cadet Open (Table Tennis) was held in Amman, Jordan?
A. 15
B. 16
C. 14
D. 12

Answer and Explanation

Answer: A

India won 15 medals including two gold, three silver and ten bronze.

Question 6: What is the full form of ‘S’ in PRASHAD ?
A. Spirituality
B. Sprit
C. Spiritual
D. Stuff Spiritual

Answer and Explanation

Answer: C

National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD), by the Ministry of Tourism.

Question 7: ______ has launched a new programme titled Mission Satyanishtha to counter corruption.
A. Rail Neer
B. IRCTC
C. Indian Railways
D. IRCTC Flight

Answer and Explanation

Answer: C

Indian Railways has launched a new programme titled Mission Satyanishtha to counter corruption.

Question 8: Who is the CEO of BSNL?
A. Anupam Shrivastava
B. A k Sinha
C. Charchit Kasliwal
D. Divij Sethi

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat Sanchar Nigam Limited is an Indian state-owned telecommunications company headquartered in New Delhi. Anupam Shrivastava is the CEO of BSNL.

Question 9: __________ became the 1st Hindu woman to be elected to Pakistan’s Senate.
A. Krishna Kumari
B. Kumari Krishna
C. Krishna Kuwar
D. Krishna Malani

Answer and Explanation

Answer: A

Krishna Kumari had become the 1st Hindu woman to be elected to Pakistan’s Senate.

Question 10: International Army Games 2018 is being organised in which country?
A. China
B. Russia
C. India
D. Mongolia

Answer and Explanation

Answer: B

International Army Games 2018 at Patriot Park in Moscow region was started by Russian Defence Minister Sergei Shoigu.

Daily Current Affairs: 30 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30

Daily Current Affairs 30 July 2018 Current Affairs Quiz July 30 2018 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest