Current Affairs Quiz 30 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 July 2019

Question 1:Who is the Appointer of the Chairman of ‘Estimates Committee’.
A. Speaker of the Lok Sabha
B. Chief Justice of India
C. President
D. Prime Minister

Answer and Explanation

Answer: A

Girish Bapat has been appointed the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament. Founded: 1950 || Tenure: 1 year || Chairperson party: Bharatiya Janata Party || Appointer: Speaker of the Lok Sabha

Question 2:Lt Gen Paramjit Singh has been appointed as next Director General of Military Operations of ______________.
A. Indian Navy
B. Indian Army
C. Indian Air Force
D. ITBP

Answer and Explanation

Answer: B

Lt Gen Paramjit Singh has been appointed as next Director General of Military Operations of Indian Army.

Question 3:____________ has been appointed as Chairman of National Anti-profiteering Authority for 2 years.
A. Badri Narain Sharma
B. Badri Narayan Sharma
C. Badri Vishal Sharma
D. Badri Nath Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Badri Narain Sharma has been appointed as Chairman of National Anti-profiteering Authority for 2 years.

Question 4:Vidisha Baliyan of ______________,India has been crowned Miss Deaf World 2019.
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Vidisha Baliyan of Uttar Pradesh, India has been crowned Miss Deaf World 2019.

Question 5:PM Modi will feature in an episode of ‘Man vs Wild’ along with show’s host ____________.
A. Bear Grylls
B. Ed Stafford
C. Michael Grylls
D. Ray Mears

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi will feature in an episode of ‘Man vs Wild’ along with show’s host Bear Grylls.

Question 6:Global Ayurveda Summit 2019 will be held at __________, Kerala.
A. Thiruvananthapuram
B. Kozhikode
C. Kochi
D. Kottayam

Answer and Explanation

Answer: C

Global Ayurveda Summit 2019 will be held at Kochi, Kerala.

Question 7:GST Council has decided to reduce GST rate on Electric Vehicles to ____________ from August 1.
A. 15%
B. 12%
C. 5%
D. 18%

Answer and Explanation

Answer: C

GST Council has decided to reduce GST rate on Electric Vehicles to 5% from August 1.

Question 8:Nepal Prime Minister _____________ has inaugurated ‘India-Nepal Logistics Summit 2019’ in Kathmandu.
A. Sher Bahadur Deuba
B. Bidhya Devi Bhandari
C. Madhav Kumar Nepal
D. KP Sharma Oli

Answer and Explanation

Answer: D

Nepal Prime Minister KP Sharma Oli has inaugurated ‘India-Nepal Logistics Summit 2019’ in Kathmandu.

Question 9:Western Railway has opened first of its kind Printing Press Heritage Gallery at Mahalaxmi in __________.
A. Vadodara
B. Surat
C. Mumbai
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

Western Railway has opened first of its kind Printing Press Heritage Gallery at Mahalaxmi in Mumbai.

Question 10:Khelo India Youth Games 2020 will be held in ___________.
A. Shillong
B. Guwahati
C. Dispur
D. Bhubaneswar

Answer and Explanation

Answer: B

Khelo India Youth Games 2020 will be held in Guwahati. Khelo India Youth Games, formerly Khelo India School Games, meaning Play India Youth Games, held annually in January or February, are the national level multidisciplinary grassroot games in India held for two categories, namely under-17 years school students and under-21 college students.

Daily Current Affairs: 30 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 30 July 2019 Current Affairs Quiz 30 July 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest