Content Ad 002

Current Affairs Quiz 30th July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30th July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 30th July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 30th July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30th July 2023

 

Question 1:

Which organization launched the PSLVC56 mission with the primary payload of the DSSAR satellite?

A) NASA

B) ESA

C) Roscosmos

D) ISRO

Answer and Explanation

Answer: D) ISRO

  • Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the PSLVC56 mission with the primary payload of the DSSAR satellite from the Satish Dhawan Space Centre.

 

Question 2:

Who unveiled the book ‘Dr. APJ Abdul Kalam: Memories Never Die’ in Rameshwaram in July 2023?

A) Narendra Modi

Content Ad 03

B) Nirmala Sitharaman

C) Amit Shah

D) Om Birla

Answer and Explanation

Answer: C) Amit Shah

  • Explanation: Union Home Minister, Amit Shah, launched the book titled ‘Dr. APJ Abdul Kalam: Memories Never Die’ in Rameshwaram in July 2023.

 

Question 3:

Who inaugurated the Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF)?

A) Om Birla

B) Narendra Modi

C) Amit Shah

D) Nirmala Sitharaman

Answer and Explanation

Answer: D) Nirmala Sitharaman

  • Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF).

 

Question 4:

At the 100th Anniversary Spanish Hockey Federation International Tournament, which team emerged victorious?

A) Spain

B) England

C) India

D) Australia

Answer and Explanation

Answer: C) India

  • Explanation: The Indian women’s hockey team won the 100th Anniversary Spanish Hockey Federation International Tournament by defeating Spain.

 

Question 5:

What was the 2023 theme for World Hepatitis Day?

A) Fight Hepatitis Together

B) One life, one liver

C) Hepatitis Free Future

D) Join hands to eradicate Hepatitis

Answer and Explanation

Answer: B) One life, one liver

  • Explanation: The theme for World Hepatitis Day in 2023 was ‘One life, one liver’.

 

Question 6:

Which state in India is set to introduce its first Esports Academy?

A) Gujarat

B) Maharashtra

C) Madhya Pradesh

D) Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C) Madhya Pradesh

  • Explanation: Madhya Pradesh is set to introduce its maiden online gaming industry, named “MP State Esports Academy.”

 

Question 7:

On which date is World Day against Trafficking observed?

A) July 28

B) June 30

C) August 1

D) July 30

Answer and Explanation

Answer: D) July 30

  • Explanation: World Day against Trafficking is observed on July 30.

 

Question 8:

What was the primary focus of the 20th annual conference of the Commonwealth Parliamentary Association in 2023?

A) Global Peace Initiatives

B) Economic Cooperation

C) Natural Disasters and Management Strategies

D) Technological Innovations in Governance

Answer and Explanation

Answer: C) Natural Disasters and Management Strategies

  • Explanation: The 20th annual conference of the Commonwealth Parliamentary Association in 2023 focused on discussing natural disasters and management strategies.

 

Question 9:

With which organization did the Government of India sign a $200 million loan agreement for development in Rajasthan?

A) World Bank

B) IMF

C) Asian Development Bank (ADB)

D) BRICS Bank

Answer and Explanation

Answer: C) Asian Development Bank (ADB)

  • Explanation: The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $200 million loan for development in Rajasthan.

 

Question 10:

Which player scored a hattrick for India at the 100th Anniversary Spanish Hockey Federation International Tournament?

A) Poonam Rani

B) Sushila Chanu

C) Lalremsiami

D) Rani Rampal

Answer and Explanation

Answer: C) Lalremsiami

  • Explanation: Lalremsiami showcased her skills by scoring a hattrick for India at the 100th Anniversary Spanish Hockey Federation International Tournament.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img