Current Affairs Quiz 31 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 31 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 31 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 31 July 2019

Question 1:The 22nd National Conference on e-Governance 2019 will be held at ______________ during 8-9th August 2019.
A. Guwahati
B. Dispur
C. Shillong
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C

The 22nd National Conference on e-Governance 2019 will be held at Shillong during 8-9th August 2019.

Question 2:Who is the Governor of West Bengal?
A. Ramesh Bais
B. Jagdeep Dhankar
C. VP Singh Badnore
D. Banwarilal Purohit

Answer and Explanation

Answer: B

Jagdeep Dhankar is the present Governor of West Bengal. He is a Senior Advocate at the Supreme Court of India, and was a member of Lok Sabha from 1989 to 1991.

Question 3:Sachivalaya or ‘Secretariat Building’ in ______________ will be renamed as ‘Lok Seva Bhavan’.
A. Bhubaneswar
B. Bhopal
C. Lucknow
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

Sachivalaya or ‘Secretariat Building’ in Bhubaneswar will be renamed as ‘Lok Seva Bhavan’. It was announced by Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik.

Question 4:World Day against Trafficking in Persons was observed on ______________ to raise awareness of the plight of victims of human trafficking and to protect their rights.
A. July 28
B. July 29
C. July 30
D. July 31

Answer and Explanation

Answer: C

World Day against Trafficking in Persons was observed on July 30 to raise awareness of the plight of victims of human trafficking and to protect their rights.

Question 5:India will host a part of an international military sports event in Rajasthan’s ______________ over nine days in August.
A. Jaisalmer
B. Jodhpur
C. Bikaner
D. Barmer

Answer and Explanation

Answer: A

India will host a part of an international military sports event in Rajasthan’s Jaisalmer over nine days in August.

Question 6:________________ International Airport has been shortlisted for Leading European Architecture Forum awards 2019.
A. Coimbatore
B. Thanjavur
C. Tiruchirappalli
D. Tirunelveli

Answer and Explanation

Answer: C

Tiruchirappalli International Airport has been shortlisted for Leading European Architecture Forum awards 2019.

Question 7:Which of the following is India’s largest Telecom Operator by subscribers?
A. Vodafone-Idea
B. AIrtel
C. Jio
D. BSNL

Answer and Explanation

Answer: C

India’s largest Telecom Operator by subscribers:- Jio with 331.30 millions

Question 8:_____________ topped in Asian city ranked at 21st position in Dell Global Women Entrepreneur Cities Index.
A. Singapore
B. Hong Kong
C. Kuala Lumpur
D. Sydney

Answer and Explanation

Answer: A

Singapore topped in Asian city ranked at 21st position in Dell Global Women Entrepreneur Cities Index.

Question 9:_______ has relaxed the norms of funds raised through External Commercial Borrowings for NBFC and Corporates.
A. Finance Ministry
B. NABARD
C. SEBI
D. RBI

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has relaxed the norms of funds raised through External Commercial Borrowings for NBFC and Corporates.

Question 10:____________ has been appointed as the new Finance Secretary replacing Subhash Chandra Garg.
A. Arvind Panagariya
B. Rajiv Kumar
C. Bibek Debroy
D. Amitabh Kant

Answer and Explanation

Answer: B

Rajiv Kumar has been appointed as the new Finance Secretary replacing Subhash Chandra Garg.

Daily Current Affairs: 31 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 31 July 2019 Current Affairs Quiz 31 July 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest