Current Affairs Quiz 4 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 July 2018

Question 1: Who is the present Lieutenant Governor of Delhi?
A. Shivan Nagpal
B. Anil Baijal
C. K C Chand
D. Kalyan Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Anil Baijal is the present Lieutenant Governor of Delhi.

Question 2: Who is the chairman of Punjab National Bank ?
A. Sunil Mehta
B. Usha Subrata
C. Manoj Dibakar
D. Anuj Yadav

Answer and Explanation

Answer: A

Punjab National Bank chairman: Sunil Mehta | Head Office : New Delhi

Question 3: ___________ has assumed Charge As the post of Chairman and Managing Director of the Steel Authority of India (SAIL).
A. Saraswati Prasad
B. Saraswat Pandit
C. Saraswathi Prasad
D. Saraswati Pandit

Answer and Explanation

Answer: A

Saraswati Prasad, Special Secretary and Financial Advisor, Ministry of Steel, has taken over the additional charge of the post of Chairman and Managing Director of the Steel Authority of India (SAIL).

Question 4: How many Regional Rural Banks are currently operating in India ?
A. 76
B. 82
C. 91
D. 56

Answer and Explanation

Answer: D

As of March-end, 2011, the total number of RRBs stood at 82. This number fell to 64 in March 2013. As of March 2014, the number of RRBs has been reduced to 57. After the 2014 elections, the new NDA government has put hold on further amalgamation of the Regional Rural Banks.

Question 5: India will host the _______ “International Union of Food Science and Technology (IUFoST) 2018” in Navi Mumbai.
A. 21st
B. 20th
C. 19th
D. 29th

Answer and Explanation

Answer: C

India will host the 19th “International Union of Food Science and Technology (IUFoST) 2018” in Navi Mumbai from October 23-27, 2018.

Question 6: With which of the following countries ASEAN does not have existing free trade agreements ?
A. South Korea
B. India
C. Fiji
D. New Zealand

Answer and Explanation

Answer: C

The six countries with which ASEAN has existing free trade agreements (Australia, China, India, Japan, South Korea and New Zealand).

Question 7: Numaligarh Refinery Ltd (NRL) is located in ________.
A. Assam
B. Rajasthan
C. Bombay High
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: A

Numaligarh Refinery Ltd (NRL),Assam has became first oil Public Sector Undertaking (PSU) in India to adopt an online legal compliance system by introducing ‘Legatrix‘.

Question 8: Major General _________ becomes 1st Serving Indian Army Officer to Complete Ironman Competition.
A. CD Dogra
B. DV Dogra
C. VD Dogra
D. DK Dogra

Answer and Explanation

Answer: C

Major General VD Dogra became the first serving Indian Army officer and the only General across the world to have completed a gruelling ‘Ironman’ competition held in Austria.

Question 9: How many pair of chromosomes are there in the human body ?
A. 23
B. 22
C. 46
D. 44

Answer and Explanation

Answer: A

Human cells have 23 pairs of chromosomes (22 pairs of autosomes and one pair of sex chromosomes), giving a total of 46 per cell. In addition to these, human cells have many hundreds of copies of the mitochondrial genome.

Question 10: Who holds the record for scoring the most T20I runs currently ?
A. Virat Kohli
B. Suresh Raina
C. David Warner
D. Martin Guptill

Answer and Explanation

Answer: D

Martin Guptill holds the record for scoring the most T20I runs (2,271).

Daily Current Affairs: 4 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4

Daily Current Affairs 4 July 2018 Current Affairs Quiz July 4 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]