Content Ad 002

Current Affairs Quiz 4th July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 4th July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 4th July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th July 2023

 

Question 1:

With whom did the National Anti-Doping Agency, India (NADA India) sign an MoU for regional cooperation in anti-doping in sports?

A) WADA

B) SARADO

C) IOC

D) SAI

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B) SARADO. NADA India signed an MoU with the South Asia Regional Anti-Doping Organization (SARADO) to increase Regional Cooperation in anti-doping in sports.

 

Question 2:

What is the rank of Chandigarh University in the latest QS World University Ranking among India’s private universities?

A) 5

Content Ad 03

B) 3

C) 2

D) 1

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D) 1. Chandigarh University is ranked number 1 among India’s private universities in the latest edition of the QS World University Ranking.

 

Question 3:

Which country is listed as the least peaceful country in the world for the fifth consecutive year, according to the ‘Global Peace Index 2022’ report?

A) Syria

B) Yemen

C) Afghanistan

D) Russia

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C) Afghanistan. Afghanistan is the least peaceful country in the world for the fifth consecutive year, according to the Global Peace Index 2022 report.

 

Question 4:

Which company is set to launch a microblogging app called ‘Threads’?

A) Apple

B) Google

C) Twitter

D) Meta Platforms

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D) Meta Platforms. Meta Platforms, the parent company of Facebook, plans to launch a microblogging app ‘Threads’.

 

Question 5:

Who became the first woman minister in the government led by Eknath Shinde?

A) Ritu Sain

B) Aditi Tatkare

C) Anurag Singh Thakur

D) Sushilkumar Shinde

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B) Aditi Tatkare. Aditi Tatkare became the first woman minister in the new government led by Eknath Shinde.

 

Question 6:

Which company launched the European Space Agency’s Euclid observatory?

A) NASA

B) Blue Origin

C) ESA

D) SpaceX

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D) SpaceX. SpaceX launched the European Space Agency’s Euclid observatory to explore the ‘dark universe’.

 

Question 7:

What is the value of the agreement the Ministry of Defence sealed with MDL for the refurbishment of INS Shankush?

A) Rs 1,725 crore

B) Rs 3,725 crore

C) Rs 2,725 crore

D) Rs 4,725 crore

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C) Rs 2,725 crore. The Ministry of Defence sealed an agreement worth Rs 2,725 crore with MDL for the refurbishment and life certification of INS Shankush.

 

Question 8:

Which platform has replaced Byju as the next lead sponsor for Team India as announced by BCCI?

A) Oppo

B) Dream 11

C) Vivo

D) Star Sports

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B) Dream 11. BCCI signed a sponsorship deal with the fantasy sports gaming platform Dream 11, replacing Byju as the lead sponsor for Team India.

 

Question 9:

Which historic event does the USA celebrate on 4th July?

A) President’s Day

B) Labor Day

C) Veterans Day

D) Independence Day

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D) Independence Day. The United States celebrates its Independence Day on 4th July, marking the adoption of the Declaration of Independence.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img