Current Affairs Quiz 4th 5th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th 5th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4th 5th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4th 5th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th 5th July 2020

Question 1:Jean Castex has been appointed as Prime Minister of ___________.
A. France
B. Italy
C. Spain
D. Portugal

Answer and Explanation

Answer: A

  • Jean Castex has been appointed as Prime Minister of France.
  • France: Capital: Paris || Currencies: Euro, CFP franc
  • Question 2:____________ has become Observer for Network for Greening the Financial System.
    A. New Development Bank
    B. Asian Development Bank
    C. Asian Infrastructure Investment Bank
    D. Bank of China

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Asian Development Bank has become Observer for Network for Greening the Financial System.
  • ADB: Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa
  • At the Paris “One Planet Summit” in December 2017, eight central banks and supervisors established the Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System (NGFS). Since then, the membership of the Network has grown dramatically, across the five continents
  • The Network’s purpose is to help strengthening the global response required to meet the goals of the Paris agreement and to enhance the role of the financial system to manage risks and to mobilize capital for green and low-carbon investments in the broader context of environmentally sustainable development.
  • Question 3:Indian Government has approved Special liquidity scheme of Rs ________ crore for Non-Banking Financial Company/Housing Finance Companies.
    A. 50000
    B. 40000
    C. 30000
    D. 60000

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian Government has approved Special liquidity scheme of Rs 30000 crore for Non-Banking Financial Company/Housing Finance Companies.
  • The most important difference between non-banking financial companies and banks is that NBFCs don’t take demand deposits.
  • Question 4:World Bank has approved ____________ Million Emergency Response Program for MSME.
    A. dollar 700
    B. dollar 600
    C. dollar 750
    D. dollar 650

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Bank has approved dollar 750 Million Emergency Response Program for MSME.
  • The World Bank is an international financial institution that provides loans and grants to the governments of poorer countries for the purpose of pursuing capital projects. It comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development, and the International Development Association.
  • President of World Bank: David Malpass.
  • Question 5:Sukhbir Singh Sandhu has been re-appointed as chairman of ___________.
    A. National Highways Authority of India
    B. National Railway Authority of India
    C. National Waterways Authority of India
    D. Air Authority of India

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Sukhbir Singh Sandhu has been re-appointed as National Highways Authority of India Chairman
  • The National Highways Authority of India is an autonomous agency of the Government of India, set up in 1988 and is responsible for management of a network of over 50,000 km of National Highways out of 1,15,000 km in India. It is a nodal agency of the Ministry of Road Transport and Highways.
  • Question 6:International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first ________________ in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.
    A. Monday
    B. Friday
    C. Saturday
    D. Tuesday

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first Saturday in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.
  • Theme: ‘Cooperatives For Climate Action’.
  • Question 7:The Indian and _____________ navies have conducted Passing Exercise PASSEX.
    A. Malaysia
    B. South Korea
    C. Japan
    D. Australia

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The Indian and Japanese navies have conducted Passing Exercise PASSEX.
  • Japan: Prime minister: Shinzō Abe || Capital: Tokyo || Currency: Japanese yen
  • Question 8:__________ Badminton Player Lin Dan has retired.
    A. Indonesian
    B. Korean
    C. Japanese
    D. Chinese

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Chinese Badminton Player Lin Dan has retired.
  • Lin Dan is a former Chinese professional badminton player. He is a two-time Olympic champion, five-time World champion, as well as a six-time All England champion.
  • Daily Current Affairs: 4th 5th July

    Daily Current Affairs 4th-5th July 2020 Current Affairs Quiz 4th-5th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest