Current Affairs Quiz 5 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 July 2018

Question 1: Who is the Governor of Meghalaya?
A. Ganga Prasad
B. Ganeshi Lal
C. Banwari lal Purihit
D. Conrad Sangma

Answer and Explanation

Answer: A

Meghalaya CM- Conrad Sangma, Governor- Ganga Prasad.

Question 2: NITI Aayog is going to organise ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in __________ in September 2018.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: B

NITI Aayog is going to organise ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in New Delhi in September 2018. The three designated components of the summit is:- The Conclave, the Expo and the Featured Events.

Question 3: What is the full-form of ‘K’ in KVIC ?
A. Khet
B. Kharif
C. Khadi
D. Kumhar

Answer and Explanation

Answer: C

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) . | Vinai Kumar Saxena is the present chairman of KVIC.

Question 4: Government with its budget announcement ensured that farmers will get at least _____ times of the production cost.
A. 3.0
B. 2.5
C. 2.0
D. 1.5

Answer and Explanation

Answer: D

The Centre approved the raise in Minimum Support Price (MSP) for kharif crops in line with its budget announcement to ensure that farmers get at least 1.5 times of the production cost .

Question 5: Behdienkhlam Festival is being held in _________
A. Meghalaya
B. Nagaland
C. Assam
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

Behdienkhlam festival is held every year at the small peripheral town of Jowai, Meghalaya.

Question 6: Who is the Union minister of chemicals and Fertilisers ?
A. A G Rajju
B. Satnaam Singh
C. Ananth Kumar
D. Piyush Goyal

Answer and Explanation

Answer: C

Union minister of chemicals and Fertilisers is Ananth Kumar .

Question 7: Who is the head of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) ?
A. Irena Bokova
B. Jim koun kim
C. Audrey Azoulay
D. Recardo Rodrige

Answer and Explanation

Answer: C

The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations based in Paris.

Question 8: Liliane Montevecchi recently passed Away, she belongs to which country ?
A. France
B. Denmark
C. Germany
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: A

Tony Award winner Liliane Montevecchi, the Paris-born dancer, actor, and singer, passed away.

Question 9: Cabinet approved the Higher Education Funding Agency (HEFA) to allot _____________ for research and infrastructure in the educational institutions by 2022.
A. Rs.1 lakh crore
B. Rs.2 lakh crore
C. Rs.1.5 lakh crore
D. Rs.3 lakh crore

Answer and Explanation

Answer: A

Cabinet approved the Higher Education Funding Agency (HEFA) to allot Rs.1 lakh crore for research and infrastructure in the educational institutions by 2022.

Question 10: Which country topped the 15th Summer Paralympic medal table ?
A. USA
B. China
C. Russia
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: B

The 15th Summer Paralympic Games (2016), were a major international multi-sport event for athletes with disabilities governed by the International Paralympic Committee, held in Rio de Janeiro, Brazil. China topped with 239 medals (102 Gold) and India begged 4 medals.

Daily Current Affairs: 5 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5

Daily Current Affairs 5 July 2018 Current Affairs Quiz July 5 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest