Content Ad 002

Current Affairs Quiz 6 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 July 2018

Question 1: Who is the Union Minister of Coal in India?
A. Piyush Goyal
B. Anant Kumar
C. Anand Geete
D. Kaalraj Mishra

Answer and Explanation

Answer: A

Union Minister of Coal, Piyush Goyal launched the Coal Mine Surveillance & Management System (CMSMS) and Mobile Application ‘Khan Prahari’

Question 2: What is the currency of Bhutan?
A. Bhat
B. Ngultrum
C. Sylas
D. Rupiah

Answer and Explanation

Answer: B

Bhutan Capital- Thimphu, Currency- Indian Rupee, Bhutanese ngultrum.

Question 3: Under Sambal Yojana, the Below Poverty Line (BPL) families would be provided electricity at a cost of Rs _______ per month.
A. 200
B. 100
C. 400
D. 300

Answer and Explanation

Answer: A

Under Sambal Yojana, the Below Poverty Line (BPL) families would be provided electricity at a cost of Rs 200 per month.

Question 4: World’s 1st Digital Art Museum has opened in ___________.
A. Hong Kong
B. Shanghai
C. Tokyo
D. Jakarta

Answer and Explanation

Answer: C

The world’s first digital art museum opened its doors for the public in Tokyo, Japan. The 9,000-square meter interactive gallery. The exhibition itself is linked in real-time to the real-world seasons.

Question 5: Uttam Dhillon, an Indian-American has been appointed as the new head of the crucial Drug Enforcement Agency.Uttam Dhillon has replaced __________.
A. Robert Patterson
B. Robert Peterson
C. Robert Patrons
D. Robert Patrick

Answer and Explanation

Answer: A

Uttam Dhillon has replaced Robert Patterson.

Question 6: International Finance Corporation has invested ________ million in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd .
A. USD 200
B. USD 300
C. USD 100
D. USD 400

Answer and Explanation

Answer: C

International Finance Corporation has invested USD 100 million in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd.

Question 7: Who is the Chairperson of Nasscom ?
A. Azin Premji
B. Azim Premji
C. Rishad Premji
D. Rahim Premji

Answer and Explanation

Answer: C

Rishad Premji is the chairperson. The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) is a trade association of Indian Information Technology (IT) and Business Process Outsourcing (BPO) industry. Established in 1988,

Question 8: Where is the Headquarters of ICC ?
A. Dubai
B. Sharjah
C. Abu Dhabi
D. Emirates

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters of ICC is in Dubai, UAE.

Question 9: Donald Trump is the _________ President of the USA.
A. 46th
B. 44th
C. 47th
D. 45th

Answer and Explanation

Answer: D

Donald Trump is the 45th President of the USA.Washington DC is the capital city of USA.

Question 10: What is the full form of ‘B’ in NBFC ?
A. Business
B. Banking
C. Base
D. Bureau

Answer and Explanation

Answer: B

An NBFC (Non-Banking Financial Company) is a financial institution that does not have a full banking license or is not supervised by a national or international banking regulatory agency. NBFC is a company registered under the Companies Act, 1956 engaged in the business of loans and advances, acquisition of shares/stocks/bonds/debentures/securities issued by Government or local authority or other marketable securities of a like nature, leasing, hire-purchase, insurance etc.

Daily Current Affairs: 6 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6

Daily Current Affairs 6 July 2018 Current Affairs Quiz July 6 2018 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img