Current Affairs Quiz 6th 7th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6th 7th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6th 7th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6th 7th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6th 7th July 2020

Question 1:A 13-year-old student Freya Thakral has been awarded the 2020 ____________ for her ‘Recycler App’.
A. Diana Award
B. Elizabeth Award
C. Charles Award
D. Meghan Award

Answer and Explanation

Answer: A

  • A 13-year-old student Freya Thakral has been awarded the 2020 Diana Award for her ‘Recycler App’.
  • Established in memory of Diana, Princess of Wales, The Diana Award is the most prestigious accolade a young person aged 9-25 years can receive for their social action or humanitarian work.
  • Question 2: __________ has tied-up with NLC to develop Solar and Thermal Power Assets.
    A. GAIL India
    B. Coal India
    C. BHEL India
    D. BEL India

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Coal India has tied-up with NLC to develop Solar and Thermal Power Assets.
  • Coal India: HQ: Kolkata CMD: Pramod Agrawal
  • NLC India Limited is a ‘Navratna’ government of India company in the fossil fuel mining sector in India and thermal power generation. It annually produces about 30 million tonne lignite from opencast mines at Neyveli in the state of Tamil Nadu in southern India and at Barsingsar in Bikaner district of Rajasthan state.
  • Question 3: CBSE and ___________ have partnered to launch curriculum on ‘Digital safety and online well-being’ and ‘Augmented Reality’ for students/educators.
    A. YouTube
    B. Twitter
    C. Facebook
    D. Google

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • CBSE and Facebook have partnered to launch curriculum on ‘Digital safety and online well-being’ and ‘Augmented Reality’ for students/educators.
  • CBSE: Headquarters: Delhi || Founded: 1962 || Chairperson: Manoj Ahuja
  • Question 4: World Chocolate Day/International Chocolate Day is an annual observance that occurs globally on __________ of July.
    A. 8th
    B. 7th
    C. 9th
    D. 10th

    Answer and Explanation

    Answer: B

    World Chocolate Day/International Chocolate Day is an annual observance that occurs globally on 7th of July.

    Question 5:Former RBI Governor ___________ has authored book ‘Overdraft: Saving the Indian Saver’.
    A. Urjit Patel
    B. Viral Acharya
    C. Raghuram Rajan
    D. Duvvuri Subbarao

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Former RBI Governor Urjit Patel has authored book ‘Overdraft: Saving the Indian Saver’.
  • This book deals on how to deal with NPA issue.
  • Question 6:Maruti Suzuki chairman __________ has penned down a book named ‘Getting Competitive: A Practitioner’s Guide for India’.
    A. SK Bhargava
    B. Hemant Bhargava
    C. RC Bhargava
    D. Rishabh Bhargava

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Maruti Suzuki chairman R C Bhargava has penned down a book named ‘Getting Competitive: A Practitioner’s Guide for India’.
  • R C Bhargava experience of more than 60 years as a policymaker and industry leader to give practical suggestions.
  • Question 7:____________ has launched ‘ZipDrive’ online instant auto loans.
    A. Kotak Bank
    B. ICICI Bank
    C. HDFC Bank
    D. Axis Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • HDFC Bank has launched ‘ZipDrive’ online instant auto loans.
  • HDFC Bank: Headquarters Mumbai || Managing Director of HDFC Bank: Aditya Puri.
  • Question 8:_____________ Government has launched ‘Balaram Yojana’ to provide crop loan to landless farmers.
    A. Bihar
    B. Jharkhand
    C. Karnataka
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Odisha Government has launched ‘Balaram Yojana’ to provide crop loan to landless farmers.
  • Aim: To target 7 lakh landless farmers in the next two years.
  • Governor of Odisha: Ganeshi Lal
  • Question 9: __________ will broadcast its first-ever ‘News Magazine Programme ‘Sanskrit Saptahiki’ in Sanskrit.
    A. Lok Sabha TV
    B. Rajya Sabha TV
    C. Doordarshan
    D. All India Radio

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • All India Radio will broadcast its first-ever ‘News Magazine Programme ‘Sanskrit Saptahiki’ in Sanskrit.
  • All India Radio, officially known since 1956 as Akashvani, is the national public radio broadcaster of India and is a division of Prasar Bharati. It was established in 1936. It is the sister service of Prasar Bharati’s Doordarshan, an Indian television broadcaster.
  • Question 10:Zoya Khan of ____________ has became the first Transgender operator of the Common Service Centre in India.
    A. Rajasthan
    B. Gujarat
    C. Madhya Pradesh
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Zoya Khan of Vadodara has became the first Transgender operator of the Common Service Centre in India.
  • Common Service Centres are physical facilities for delivering Government of India e-Services to rural and remote locations where availability of computers and Internet was negligible or mostly absent.
  • Daily Current Affairs: 6th 7th July

    Daily Current Affairs 6th-7th July 2020 Current Affairs Quiz 6th-7th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest