Current Affairs Quiz July 7 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 7 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 7 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 7 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 July 2017.

Question 1: Which is the world’s first river to be given a living entity status?
A. Ganga
B. Whanganui
C. Nile
D. Tsnagpo

Answer and Explanation

Answer: B

New Zealand’s Whanganui River is the first to be given such a status.

Question 2: Panchsheel pact was signed between which countries?
A. India-Bangladesh
B. India-Pakistan
C. India-Bhutan-china
D. India-China

Answer and Explanation

Answer: D

Panchsheel pact which was signed on 29th April 1954 was the first formally enunciated in the Agreement on trade and Intercourse between the Tibet region of China and India.

Question 3: With whom has Japan planned a joint mission to Solar System’s second smallest planet Mercury?.
A. ISRO
B. NASA
C. ESA
D. Spacex

Answer and Explanation

Answer: C

ESA(Eeuropean Space Agency) and JAXA(Japan Aerospace Exploration Agency) are planning a joint mission to Mars.

Question 4: G20 summit 2017 is being held in which country?
A. Israel
B. Germany
C. Netherland
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

The 2017 G20 Hamburg summit is the twelfth meeting of the Group of Twenty held on 7–8 July 2017 in the city of Hamburg, Germany.

Question 5: Who has recorded the most number of centuries in ODIs while chasing?
A. Virat Kohli
B. Tilakratne Dilshan
C. Sachin Tendulkar
D. Sanath Jaysurya

Answer and Explanation

Answer: A

Virat Kohli has broken Sachin Tendulakar’s record for most centuries in ODI while chasing.

Question 6: Where are the 22nd Asian Athletics Games being held?
A. Gujarat
B. Odisha
C. Delhi
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

22nd Asian Athletics Championship Games are being held in Odisha (5-9 July)

Question 7: CBI has recently registered a case of Corruption against which former Railway Minister?
A. Ram Vilas Paswan
B. Nitish Kumar
C. Lalu Prasad Yadav
D. D. V. Sadananda Gowda

Answer and Explanation

Answer: C

The Central Bureau of Investigation (CBI) on Friday registered a case against former Railways minister Lalu Prasad Yadav, his wife Rabri Devi and his son Tejashwi Yadav on corruption charges.

Question 8: Which Country will ban sales of petrol and diesel cars by 2040?
A.Italy
B. Spain
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: D

To meet the targets under Paris Climate accord France has decided to end sales of petrol and diesel cars by 2040.

Question 9: Which company is building world’s biggest Li-ion battery?

A. TransPower USA
B. Inspekto
C. Tesla
D. Extreme Capacitor

Answer and Explanation

Answer: C

Elon Musk led Tesla, announced that it is building world’s biggest Li-ion (Lithium Ion) battery system which will be used for storage of renewable energy in South Australia.

Question 10: Which Luxury automobile company recently recorded its best ever sales in India in June quarter?
A. Audi
B. BMW
C. Jaguar
D. Mercedes-Benz

Answer and Explanation

Answer: D

Luxury carmaker Mercedes-Benz reported record sales in India at 3,521 units in the April to June quarter. The company said it had recorded a growth of 18% compared to the same period of the previous financial year.

Daily Current Affairs: 7 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-7-july-2017-Current-Affairs-Quiz-july-7-2017-Current-Affairs-Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest