Content Ad 002

Current Affairs Quiz 7 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 July 2019

Question 1:What is India’s Target Year for Eradication of Malaria?
A. 2030
B. 2025
C. 2027
D. 2035

Answer and Explanation

Answer: A

Eradication of Malaria: 2030

Question 2:India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in _________.
A. Vapi
B. Surat
C. Vadodara
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in Surat.

Question 3:________ Railway has commissioned the longest electrified tunnel in India.
A. South Central
B. Central
C. Southern
D. Western Central

Answer and Explanation

Answer: A

South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel in India.

Question 4:International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first ___________ in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.
A. Saturday
B. Sunday
C. Monday
D. Tuesday

Answer and Explanation

Answer: A

International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first Saturday in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.

Question 5:World Chocolate Days, is referred to, in some instances, as International Chocolate Day, is an annual observance that occurs globally on ___________.
A. 6 July
B. 7 July
C. 8 July
D. 9 July

Answer and Explanation

Answer: B

World Chocolate Days, is referred to, in some instances, as International Chocolate Day, is an annual observance that occurs globally on 7 July.

Question 6:The 43rd Session Of World Heritage Committee was held in _________ , Azerbaijan.
A. Yerevan
B. Tbilisi
C. Nur-Sultan
D. Baku

Answer and Explanation

Answer: D

The 43rd Session Of World Heritage Committee was held in Baku , Azerbaijan.

Question 7:What is the Currency of Saudi Arabia?
A. Baht
B. Dinar
C. Riyal
D. Rand

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Riyadh || Currency: Saudi riyal || King: Salman of Saudi Arabia

Question 8:Indian Passport was ranked __________ position with a mobility score of 58 in Henley Passport Index 2019.
A. 86th
B. 87th
C. 88th
D. 89th

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Passport was ranked 86th position with a mobility score of 58 in Henley Passport Index 2019.

Question 9:__________ Technologies has become First Indian firm to be granted USA patent for an anti-ransomware technology.
A. AVG
B. Net Protector Plus
C. Avast
D. Quick Heal

Answer and Explanation

Answer: D

Quick Heal Technologies has become First Indian firm to be granted USA patent for an anti-ransomware technology.

Question 10:Who is the Runner-up in 2019 Canada Open (badminton) in Men’s Single?
A. K Srikand
B. Parupalli Kashyap
C. Lakshya Sen
D. HS Prannoy

Answer and Explanation

Answer: B

Men’s Single: Winner: Li Shifeng of China || Runner-up: Parupalli Kashyap of India

Daily Current Affairs: 7 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 7 July 2019 Current Affairs Quiz 7 July 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update