Current Affairs Quiz 8 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 8 July 2018

Question 1: Who is the Prime Minister of Bhutan ?
A. Tsering Tobgayis
B. Tshering Tobgaya
C. Tshering Tobgayis
D. Thering Tobgayis

Answer and Explanation

Answer: C

Prime Minister of Bhutan Tshering Tobgayis on a three-day visit to India.

Question 2: Who was the last king of the Sikh Empire ?
A. Maharaja Ranjit Singh
B. Maharaja Duleep Singh
C. Maharaja Sher Singh
D. Maharaja Nau Nihal Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Maharaja Duleep Singh, GCSI (6 September 1838 – 22 October 1893), also known as Dalip Singh and later in life nicknamed the Black Prince of Perthshire, was the last Maharaja of the Sikh Empire. He was Maharaja Ranjit Singh’s youngest son, the only child of Maharani Jind Kaur.

Question 3: National Board of Wildlife has recommended that states use Section __________.
A. 144
B. 143
C. 142
D. 145

Answer and Explanation

Answer: A

National Board of Wildlife has recommended that states use Section 144, which prohibits the assembly of four or more people, during wildlife emergencies.

Question 4: The 2nd meeting of the Joint Working Group on Tourism Cooperation between India and Nepal was concluded in __________.
A. Kathmandu
B. New Delhi
C. Lalitpur
D. Janakpur

Answer and Explanation

Answer: A

The 2nd meeting of the Joint Working Group on Tourism Cooperation between India and Nepal was concluded in Kathmandu, Nepal.

Question 5: Who is the current Finance Secretary ?
A. Hasmukh Adhia
B. Hasmukh Shah
C. Amitabh kant
D. Shalabh Tiwari

Answer and Explanation

Answer: A

Hasmukh Adhia is the current Finance Secretary.

Question 6: Where is the head quarter of National Film Development Corporation (NFDC) ?
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Dispur

Answer and Explanation

Answer: C

The National Film Development Corporation of India based in Mumbai is the central agency established in 1975, to encourage high quality Indian cinema.

Question 7: ____________ is India’s largest payer of GST.
A. ONGC
B. TCS
C. Reliance
D. Infosys

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance is India’s largest payer of Goods and Services Tax (GST), Excise and Customs Duty, and Income Tax in the Private Sector.

Question 8: Bajarang Punia competes in ______kg Category .
A. 65 kg
B. 55 kg
C. 75 kg
D. 60 kg

Answer and Explanation

Answer: A

2018 Commonwealth Games gold medallist Bajrang Punia emerged champion at the Tbilisi Grand Prix in the 65kg category.

Question 9: Who is the captain of India Women Hockey Team?
A. Rani Rampal
B. Vandana Kataria
C. Satrani Singh
D. Savita Kour

Answer and Explanation

Answer: A

Striker Rani Rampal is going to lead the 18-member Indian women’s hockey team at the Asian Games 2018 to be held in Indonesia.

Question 10: What is the name of French Open Stadium?
A. Flushing Meadows
B. Roland Garros
C. Madison Square
D. Rolland Square

Answer and Explanation

Answer: B

Stade Roland Garros is a tennis venue located in Paris, France, that hosts the French open. The stadium is named after Roland Garros, a pioneer aviator who completed the first solo flight across the Mediterranean Sea, engineer

Daily Current Affairs: 8 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8

Daily Current Affairs 8 July 2018 Current Affairs Quiz July 8 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest