Current Affairs Quiz 8th 9th July 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 8th 9th July 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 8th 9th July 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 8th 9th July 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 8th 9th July 2020

Question 1:____________has been ranked no.1 in Men’s 52kg Weight Category by the International Boxing Association (AIBA).
A. Amit Phangal
B. Shiva Thapa
C. Vikas Krishan Yadav
D. Manish Kaushik

Answer and Explanation

Answer: A

  • Amit Phangal has been ranked no.1 in Men’s 52kg Weight Category by the International Boxing Association (AIBA).
  • Manju Rani has secured the second spot in the 48kg category.
  • BWF: Headquarters: Lausanne, Switzerland || President: GafurRakhimov
  • Question 2: ____________ has become India’s 66th chess Grandmaster as confirmed at the second council meet of International Chess Federation (FIDE).
    A. G Satish
    B. G Akash
    C. G Ramesh
    D. G Ratnesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • G Akash has become India’s 66th chess Grandmaster as confirmed at the second council meet of International Chess Federation (FIDE).
  • The Fédération Internationale des Échecs is an international organization based in Switzerland that connects the various national chess federations and acts as the governing body of international chess competition. It is usually referred to by its French acronym FIDE.
  • Question 3: India has been ranked __________ in Global Real Estate Transparency Index 2020 by Jones Lang LaSalle (JLL).
    A. 36th
    B. 35th
    C. 34th
    D. 33rd

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India has been ranked 34th in Global Real Estate Transparency Index 2020 by Jones Lang LaSalle (JLL).
  • It ranks on the basis of higher levels of transparency due to regulatory reforms, enhanced market data, and sustainability initiatives.
  • The Index is topped by United Kingdom.
  • Question 4: National Skill Development Corporation and ____________ have collaborated to train over 1 lakh youths in India through eSkill India portal of NSDC.
    A. Google
    B. Microsoft
    C. Amazon
    D. IBM

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Skill Development Corporation and Microsoft have collaborated to train over 1 lakh youths in India through eSkill India portal of NSDC.
  • National Skill Development Corporation: CEO: Manish Kumar || Headquarters location: New Delhi
  • Microsoft: CEO: Satya Nadella || Headquarters: Washington
  • Question 5:Bharat Dynamics Limited has signed a license agreement with ___________ for Akash Missile Weapon System.
    A. DRDO
    B. HAL
    C. ISRO
    D. BEL

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Bharat Dynamics Limited has signed a license agreement with DRDO for Akash Missile Weapon System.
  • Bharat Dynamics Limited is one of India’s manufacturers of ammunitions and missile systems. It was founded in 1970 in Hyderabad.
  • Question 6:Indian Railway in collaboration with ____________for Solar Power Generation.
    A. IOCL
    B. BDL
    C. BHEL
    D. HAL

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian Railway in collaboration with Bharat Heavy Electricals Limited for Solar Power Generation.
  • BHEL: Chairman & MD: Nalin Shinghal || BHEL founded: 1964 || Headquarters: New Delhi
  • Question 7:______________ has been appointed as 1st chairman of International Financial Services Center Authority.
    A. Injeti Sharma
    B. Injeti Sinha
    C. Injeti Srinivas
    D. Injeti Srivastava

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Injeti Srinivas has been appointed as 1st chairman of International Financial Services Center Authority.
  • International Financial Services Centres Authority to regulate all financial services in International Financial Services Centres (IFSCs) with headquarters in Gandhinagar (Gujarat).
  • Question 8:Google has re-branded Social Network Google Plus as __________.
    A. Google Waves
    B. Google Flows
    C. Google Motions
    D. Google Currents

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Google has re-branded Social Network Google Plus as Google Currents.
  • Google Currents is to enhance communications within organisations and enterprises.
  • Question 9:Ola has entered into a strategic partnership with digital payments platform _________.
    A. Amazon Pay
    B. Freecharge
    C. Swiggy Wallet
    D. PhonePe

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Ola has entered into a strategic partnership with digital payments platform PhonePe.
  • Phonepe: CEO: Sameer Nigam || Headquarters location: Bengaluru
  • Ola: CEO: Bhavish Aggarwal || Headquarters location: Bengaluru
  • Question 10:____________ Payments Bank has launched ‘Bhavishya’ Savings Account for minors aged between 10-18 years.
    A. Airtel
    B. Fino
    C. Jio
    D. Indian Post

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Fino Payments Bank has launched ‘Bhavishya’ Savings Account for minors aged between 10-18 years.
  • Fino Payments Bank Limited: Headquarters: Mumbai || MD and CEO: Rishi Gupta
  • Question 11:___________ will provide USD 400 million to enhance support for rejuvenating River Ganga under National Ganga River Basin Project.
    A. New Development Bank
    B. Asian Development Bank
    C. IMF
    D. World Bank

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Bank will provide USD 400 million to enhance support for rejuvenating River Ganga under National Ganga River Basin Project.
  • World Bank: Headquarters: Washington || President: David Malpass
  • Question 12:USA has sent an official letter notifying the United Nations that it is leaving the ______________.
    A. UNESCO
    B. WHO
    C. UNICEF
    D. IMF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • USA has sent an official letter notifying the United Nations that it is leaving the World Health Organization.
  • WHO: Headquarters: Geneva, Switzerland || Director-General: Tedros Adhanom
  • Question 13:_____________ has drafted an 11-member expert committee to study impact of Covid-19 on human rights.
    A. Niti Aayog
    B. Central Vigilance Commission
    C. National Human Rights Commission
    D. National Commission for Women

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • National Human Rights Commission has drafted an 11-member expert committee to study impact of Covid-19 on human rights.
  • The Panel will be headed by Dr K S Reddy, president of Public Health Foundation of India.
  • National Human Rights Commission: Headquarters: New Delhi || Justice H. L. Dattu, Chairman
  • Question 14:Dehing Patkai Wildlife Sanctuary of ________ will get National Park status.
    A. Tripura
    B. Assam
    C. Sikkim
    D. Manipur

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Dehing Patkai Wildlife Sanctuary of Assam will get National Park status.
  • Assam: CM: Sarbananda Sonowa Governor: Jagdish Mukhi
  • Question 15:___________ has become the first state in India with 100% households LPG Gas Connections.
    A. Maharashtra
    B. Karnataka
    C. Rajasthan
    D. Himachal Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Himachal Pradesh has become the first state in India with 100% households LPG Gas Connections.
  • Himachal Pradesh: Chief Minister: Jai Ram Thakur || Governor: Bandaru Dattatraya.
  • Daily Current Affairs: 8th 9th July

    Daily Current Affairs 8th-9th July 2020 Current Affairs Quiz 8th-9th July 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest