Current Affairs Quiz 10 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 June 2018

Question 1: Which of the following is the most vulnerable State in India as per recently published Disaster Management Risk Report?
A. Maharashtra
B. UP
C. Bihar
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra has topped the high risk states list

Question 2: What is the full form of Letter ‘A’ in FAME Scheme?
A. Adaptive
B. Adoption
C. Adventure
D. Advertisement

Answer and Explanation

Answer: B

The full form of FAME India is Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid and Electric vehicles in India.

Question 3: China awarded its first ever “best friend” award to which of the following leaders?
A. Putin
B. Trump
C. Sharif
D. Jim Kon kim

Answer and Explanation

Answer: A

Chinese President Xi Jinping gave visiting Russian President Vladimir Putin China’s first friendship medal, on a large gold coloured chain, calling him his best friend

Question 4: Who is the present Union Petroleum and Natural Gas Minister ?
A. Dharmendra Pradhan
B. Ram Vilas Paswan
C. Menaka Gandhi
D. Gajendra Singh Shekhawat

Answer and Explanation

Answer: A

Dharmendra Pradhan is the present Union Petroleum and Natural Gas Minister

Question 5: What is the name of World’s Most power full super Computer?
A. Param
B. Summit
C. Xio Xan
D. Takaho

Answer and Explanation

Answer: B

The Department of Energy USA again has world’s most powerful supercomputer – Summit operating at max capacity, it can run at 200 petaflops — that’s 200 quadrillion calculations per second

Question 6: Where is the headquarter of Karur Vysya Bank?
A. Thodakhnnli
B. Vysya
C. Karur
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

The headquarter of Karur Vysya Bank is at Karur , Tamil Nadu

Question 7: Who is the CEO UIDAI?
A. R Shreedharan
B. G B Pant
C. A B Pandey
D. K Dinkar

Answer and Explanation

Answer: C

CEO of UIDAI: Dr. Ajay Bhushan Pandey.

Question 8:. Rafael Nadal has defeated _______ to win the French Open?
A. Dominic Thiem
B. Dominic Themago
C. Dominic Trusk
D. Dominic Tank

Answer and Explanation

Answer: A

Rafael Nadal defeated Dominic Thiem 6-4, 6-3, 6-2 in the final and won his 11th French Open title

Question 9: Who won the French Open Final Woman Singles?
A. Simona Halep
B. Sloane Stephens
C. Steffi Stones
D. Stephens GIrraf

Answer and Explanation

Answer: A

Simona Halep defeated Sloane Stephens 3-6, 6-4, 6-1 in the final and won the French Open 2018 title

Question 10: Who is the Captain of India Football Team (Men’s)?
A. Gurpreet Singh
B. Sunil Chhetri
C. J.J Lal
D. Udanta Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Sunil Chhetri the Captain of Indian Men’s Football Team draws level with Lionel Messi, joint second on highest active international goal scorers’ list

Daily Current Affairs: 10 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10

Daily Current Affairs 10 June 2018 Current Affairs Quiz June 10 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest