Current Affairs Quiz 10th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10th June 2020

Question 1:_____________ Government has given state anthem status to ‘Bande Utkala Janani’.
A. Odisha
B. Assam
C. West Bengal
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

  • Odisha Government has given state anthem status to ‘Bande Utkala Janani’.
  • ‘Bande Utklala Janani’ means Glory to mother Utkala.
  • Odisha: Chief Minister: Naveen Patnaik || Governor: Ganeshi Lal.
  • The anthem has been written by Kantakabi Laxmikanta Mohapatra in 1912.
  • Question 2: ____________ Government has launched ‘Raj Kaushal Portal’ and ‘Online Shramik Employment Exchange’.
    A. Maharashtra
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Uttar Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Rajasthan Government has launched ‘Raj Kaushal Portal’ and ‘Online Shramik Employment Exchange’.
  • It has been developed by the department of Information and Technology and Rajasthan Skill & Livelihoods Development Corporation.
  • Question 3:______________ Chief Minister N. Biren Singh has inaugurated ‘Plant Health Clinic’.
    A. Sikkim
    B. Assam
    C. Manipur
    D. Tripura

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Manipur Chief Minister N. Biren Singh has inaugurated ‘Plant Health Clinic’.
  • Aim: To boost the economic growth of Manipur through agriculture and horticulture.
  • Governor of Manipur: Najma Heptulla.
  • Question 4:____________ has launched ‘Turant Customs Programme.
    A. CBDT
    B. CBIC
    C. GSTN
    D. DOTnF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has launched ‘Turant Customs Programme.
  • The Central Board of Indirect Taxes and Customs is the nodal national agency responsible for administering Customs, GST, Central Excise, Service Tax & Narcotics in India.
  • Aim: For faster Customs clearance of imported goods.
  • Chairman of Central Board of Indirect Taxes & Customs: M. Ajit Kumar.
  • Question 5:What is the capital of New Zealand?
    A. Wellington
    B. Christchurch
    C. Auckland
    D. Queenstown

    Answer and Explanation

    Answer: A

    New Zealand: Prime Minister: Jacinda Ardern || Capital of New Zealand: Wellington.

    Question 6: How many series of investments have been done in Jio Platform?
    A. 9
    B. 7
    C. 8
    D. 6

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • 1. Facebook
  • 2. Private equity firm Silver Lake Partners
  • 3. Vista Equity Partners
  • 4. General Atlantic
  • 5. KKR
  • 6. Silver Lake Partners for the second time
  • 7. Mubadala
  • 8. Abu Dhabi Investment Authority (ADIA)
  • Abu Dhabi Investment Authority will invest Rs 5683.50 crore for a 1.16 percent stake in Jio Platforms.
  • Question 7:Union Minister __________ has launched ‘COVID BEEP App.
    A. Harsh Vardhan
    B. Jugal Kishore Sharma
    C. Jitendra Singh
    D. KirenRijiju

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Union Minister Jitendra Singh has launched ‘COVID BEEP App.
  • ‘COVID BEEP App’ is India‚Äôs first indigenous wireless physiological parameters monitoring system facilitated for COVID-19 patients.
  • ‘COVID BEEP’ means ‘Continuous Oxygenation & Vital Information Detection Biomed ECIL ESIC Pod’.
  • It has developed by ESIC medical college, Hyderabad with IIT Hyderabad and the Department of Atomic Energy.
  • Question 8:June ___________ 2020 marks World Accreditation Day which is a global initiative established by ILAC and IAF to promote the value of accreditation.
    A. 12th
    B. 11th
    C. 10th
    D. 9th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • June 9th 2020 marks World Accreditation Day which is a global initiative established by ILAC and IAF to promote the value of accreditation.
  • Accreditation is the act of granting credit or recognition, especially to an educational institution that maintains suitable standards. Accreditation is necessary to any person or institution in education that needs to prove that they meet a general standard of quality.
  • Question 9:India has been ____________ rank in the 12th edition of the Environment Performance Index among 180 countries.
    A. 167
    B. 170
    C. 169
    D. 168

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has been 168 rank in the 12th edition of the Environment Performance Index among 180 countries.
  • Environmental Performance Index 2020 has been released by Yale University and Columbia University.
  • Top Three:
  • 1. Denmark
  • 2. Luxembourg
  • 3. Switzerland
  • Daily Current Affairs: 10th June

    Daily Current Affairs 10th June 2020 Current Affairs Quiz 10th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest