Current Affairs Quiz 11 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 June 2018

Question 1: Who is the Minister of Rural Development in India?
A. Narendra Singh Tomar
B. Piyush Goyal
C. Dharmendra Pradhan
D. Varun Gandhi

Answer and Explanation

Answer: A

Narendra Singh Tomar is the Minister of Rural Development in India

Question 2: Piyush Goyal launched a new App named _______– An App to expedite & streamline passenger grievance redressal?
A. Rail Sahayata
B. Rail Madad
C. Rail Nivakaran
D. Rail Yatra

Answer and Explanation

Answer: B

Piyush Goyal, Minister of Railways & Coal today launched a new App “Rail Madad” – An App to expedite & streamline passenger grievance redressal.

Question 3: Who is the active top scorer of International Football?
A. Sunil Chhetri
B. L M Messi
C. C Ronaldo
D. Both A and B

Answer and Explanation

Answer: D

Sunil Chhetri to equal Argentina captain Lionel Messi’s tally of 64 international goals

Question 4: Who is the minister of Coal and Railway?
A. Narendra Singh Tomar
B. Piyush Goyal
C. Dharmendra Pradhan
D. Varun Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

Piyush Goyal is the Minister of Railways & Coal

Question 5: How many agreements have recently been signed between India and China?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer and Explanation

Answer: A India and China Sign 2 Agreements . The agreements include continuing to share Brahmaputra water data during flood season and exporting non-Basmati rice to China.

Question 6: What is the full form of character ‘R’ in MMR?
A. Rise
B. Ration
C. Rate
D. Ration

Answer and Explanation

Answer: C

Maternal mortality ratio (MMR) . The ‘R’ is Ratio

Question 7: India is the _____ highest sender of foreign students to the US?
A. Third
B. First
C. Second
D. Fourth

Answer and Explanation

Answer: C

With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States second to China.

Question 8: Operation ___________ has been launched to Bring Back 38 Indians From Cyclone-Hit Socotra Island In Yemen?
A. Nistar
B. Insaniyat
C. Nihit
D. Mahima

Answer and Explanation

Answer: A

Operation Nistar: Indian Navy Brings Back 38 Indians From Cyclone-Hit Socotra Island in Yemen

Question 9: What is the full form of ‘D’ in IDBI Bank?
A. Development
B. Directions
C. Division
D. Define

Answer and Explanation

Answer: A

IDBI Bank, known as Industrial Development Bank of India (IDBI)

Question 10: What is the capital of Scotland?
A. Unicorn
B. Edinburgh
C. Havana
D. Lima

Answer and Explanation

Answer: B

Edinburgh is the Capital of Scotland.

Daily Current Affairs: 11 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11

Daily Current Affairs 11 June 2018 Current Affairs Quiz June 11 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest