Current Affairs Quiz 11th 12th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th 12th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11th 12th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11th 12th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11th 12th June 2020

Question 1:Indian Government is planning to open its first ___________ trading exchange on the basis of commodity or energy exchanges.
A. iron
B. coal
C. oil
D. steel

Answer and Explanation

Answer: B

  • Indian Government is planning to open its first coal trading exchange on the basis of commodity or energy exchanges.
  • Coal India Limited: Headquarters: Kolkata || Chairman-cum-Managing-Director (MD): Pramod Agarwal
  • Question 2: Myanmar military ‘Tatmadaw’ has decided to use ____________- to provide accurate news to people.
    A. Twitter
    B. Facebook
    C. Instagram
    D. WhatsApp

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Myanmar military ‘Tatmadaw’ has decided to use Facebook to provide accurate news to people.
  • Capital: Naypyitaw || Currency: Burmese kyat || President of Myanmar: Win Myint.
  • Question 3:_____________ Green Energy has won the bid for world’s largest solar project worth $6 billion from the Solar Energy Corporation of India (SECI).
    A. Jindal
    B. Mittal
    C. Adani
    D. Ambani

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Adani Green Energy has won the bid for world’s largest solar project worth $6 billion from the Solar Energy Corporation of India (SECI).
  • Adani Green Energy: Founder: Gautam Adani || Headquarters: Ahmedabad
  • Question 4:Government of ____________ has received Rs 1950 crore loan from the World Bank to tackle COVID-19 situation.
    A. West Bengal
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Government of West Bengal has received Rs 1950 crore loan from the World Bank to tackle COVID-19 situation.
  • The World Bank is an international financial institution that provides loans and grants to the governments of poorer countries for the purpose of pursuing capital projects. It comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development, and the International Development Association.
  • Headquarters: Washington DC || Parent organization: World Bank Group
  • President of World Bank: David Malpass
  • Question 5:____________ has forecasted Indian economy to shrink by 5% in fiscal year 2020-21.
    A. S&P Global Ratings
    B. Moody’s Investors
    C. Goldman Sachs
    D. Fitch Ratings

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • S&P Global Ratings has forecasted Indian economy to shrink by 5% in fiscal year 2020-21.
  • It also mentioned that India’s growth to rebound to 8.5% in the fiscal year 2021-22.
  • S&P Global Ratings is an American credit rating agency and a division of S&P Global that publishes financial research and analysis on stocks, bonds, and commodities. S&P is considered the largest of the Big Three credit-rating agencies, which also include Moody’s Investors Service and Fitch Ratings.
  • Headquarters: New York || Parent organization: S&P Global || Founder: Henry Varnum Poor
  • Question 6: Infrastructure Leasing & Financial Services Limited (IL&FS) has sold its 50% stake in ______________ to Gujarat Government.
    A. GJ-Tech City
    B. SWIFT City
    C. GIFT City
    D. Hi-Tech City

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Infrastructure Leasing & Financial Services Limited (IL&FS) has sold its 50% stake in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) to Gujarat Government.
  • Gujarat International Finance Tec City located on the banks of the Sabarmati River and is around 12 km from Ahmedabad International Airport and is India’s first operational smart city and international financial services centre. It was promoted by the Gujarat government as a green field project.
  • Question 7:__________ has launched ‘MSME Accelerate’ which is a platform that provides purchasing solutions for registered businesses to shop for business.
    A. Snapdeal
    B. Flipkart
    C. Amazon
    D. PayTm Mall

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Amazon has launched ‘MSME Accelerate’ which is a platform that provides purchasing solutions for registered businesses to shop for business supplies on Amazon.
  • Amazon.com, Inc., is an American multinational technology company based in Seattle that focuses on e-commerce, cloud computing, digital streaming, and artificial intelligence. It is considered one of the Big Four technology companies, along with Google, Apple, and Microsoft.
  • CEO: Jeff Bezos
  • Question 8:World Day Against Child Labour was observed on __________ June.
    A. 15th
    B. 14th
    C. 13th
    D. 12th

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Day Against Child Labour was observed on 12th June.
  • The World Day Against Child Labour is an International Labour Organization-sanctioned holiday first launched in 2002 aiming to raise awareness and activism to prevent child labour.
  • Question 9:India has signed MOU on Energy Cooperation with __________.
    A. Poland
    B. Norway
    C. Sweden
    D. Denmark

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has signed MOU on Energy Cooperation with Denmark.
  • Prime Minister of Denmark: Mette Frederiksen || Capital: Copenhagen || Currency: Danish krone.
  • Question 10:__________ has signed an MoU with Rotary India Humanity Foundation to make e-learning more constructive.
    A. NCERT
    B. CBSE
    C. AICTE
    D. UGC

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • NCERT has signed an MoU with Rotary India Humanity Foundation to make e-learning more constructive
  • The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organisation of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific and charitable Society under the Societies’ Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi.
  • Headquarters: New Delhi || Director: Hrushikesh Senapaty
  • Question 11:___________ iON has partnered with the National Skill Development Corporation to provide its training partners access to digital skilling tools.
    A. Wipro
    B. TCS
    C. Cognizant
    D. Infosys

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • TCS iON has partnered with the National Skill Development Corporation to provide its training partners access to digital skilling tools.
  • TCS : Headquarters- Mumbai || CEO– Rajesh Gopinathan || Chairman- Chandrasekaran
  • NSDC: Headquarters– New Delhi || MD & CEO– Manish Kumar || Chairman– A M Naik
  • Question 12:Renjith Kumar of Kerala has been honoured with ‘__________ Distinguished Service Medal’.
    A. NASA
    B. JACX
    C. ROSCOSMOS
    D. ESA

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Renjith Kumar of Kerala has been honoured with ‘NASA Distinguished Service Medal’.
  • He worked in administration for NASA for over 30 years and contributed to updating the International Space Stations.
  • Headquarters: Washington DC || Founder: Dwight D. Eisenhower || Founded: 1 October 1958, United States || Administered by: Jim Bridenstine
  • Question 13: According to Mercer’s 2020 Cost of Living Survey’, _________ is ranked the 60th most expensive city for expatriates globally while it is ranked first in India.
    A. Kolkata
    B. Bangalore
    C. Delhi
    D. Mumbai

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • According to Mercer’s 2020 Cost of Living Survey’, Mumbai is ranked the 60th most expensive city for expatriates globally while it is ranked first in India.
  • Top Three:
  • 1. Hong Kong
  • 2. Ashgabat
  • 3. Tokyo
  • Question 14: India has been ranked _____________ out of 200 countries in a comprehensive report on safety and risk assessment by Deep Knowledge Group.
    A. 57th
    B. 56th
    C. 58th
    D. 59th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked 56th out of 200 countries in a comprehensive report on safety and risk assessment by Deep Knowledge Group.
  • Top Three
  • 1. Switzerland
  • 2. Germany
  • 3. Israel
  • Question 15:Which of the following has topped Quacquarelli Symonds World University Rankings 2020.
    A. Massachusetts Institute of Technology
    B. Stanford University
    C. Oxford University
    D. Harvard University

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Top Three
  • 1. Massachusetts Institute of Technology
  • 2. Stanford University
  • 3. Harvard University
  • IIT Bombay is ranked 172nd, while IISc is 185th and IIT Delhi is at 193rd place.
  • Daily Current Affairs: 11th 12th June

    Daily Current Affairs 11th-12th June 2020 Current Affairs Quiz 11th-12th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest