Current Affairs Quiz 12 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 June 2019

Question 1:Ministry Of Home Affairs has amended the Foreigners (Tribunals) Order, _________ which empowers district magistrates.
A. 1964
B. 1965
C. 1961
D. 1969

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry Of Home Affairs has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964 which empowers district magistrates to set up tribunals to decide whether a person staying illegally is a foreigner or not.

Question 2:Who is the President of France?
A. Brigitte Macron
B. Emmanuel Macron
C. Tomy Le Pen
D. Marine Le Pen

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Paris || President: Emmanuel Macron

Question 3:ISRO has unveiled spacecraft for its 2nd moon-landing mission ‘Chandrayaan 2’ which is scheduled at _________.
A. July 15
B. July 19
C. July 25
D. July 21

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO has unveiled spacecraft for its 2nd moon-landing mission ‘Chandrayaan 2’ which is scheduled at July 15.

Question 4:Chaukhandi Stupa is a Buddhist stupa in __________, located near to Cantt Railway Station Varanasi, Uttar Pradesh, India. Stupas have evolved from burial mounds and serve as a shrine for a relic of the Buddha.
A. Sarnath
B. Kushinagar
C. Lumbini
D. Gaya

Answer and Explanation

Answer: A

Chaukhandi Stupa is a Buddhist stupa in Sarnath, located near to Cantt Railway Station Varanasi, Uttar Pradesh, India. Stupas have evolved from burial mounds and serve as a shrine for a relic of the Buddha.

Question 5:India will be felicitated as the Guest of Honour Country at the 33rd ___________ International Book Fair, in Mexico.
A. Monterrey
B. Jalisco
C. Zapopan
D. Guadalajara

Answer and Explanation

Answer: D

India will be felicitated as the Guest of Honour Country at the 33rd Guadalajara International Book Fair, in Mexico.

Question 6:The World Day Against Child Labour is an International Labour Organization-sanctioned holiday first launched in _______ aiming to raise awareness and activism to prevent child labour.
A. 2003
B. 2001
C. 2002
D. 2004

Answer and Explanation

Answer: C

The World Day Against Child Labour on 12th June is an International Labour Organization-sanctioned holiday first launched in 2002 aiming to raise awareness and activism to prevent child labour.

Question 7:The Government of ________ has decided to invest an amount of 205.784 billion Yen in different states of India’s North- Eastern region.
A. Russia
B. Saudi Arabia
C. Japan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: C

The Government of Japan has decided to invest an amount of 205.784 billion Yen in different states of India’s North- Eastern region.

Question 8:Where is the Headquarter of Aditya Birla Group?
A. Mumbai
B. Ahmedabad
C. Delhi
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Founder: Seth Shiv Narayan Birla || Founded: 1857 || Headquarters: Mumbai || CFO: Mr. Sushil Agarwal

Question 9:Indraprastha Institute of Information Technology-Delhi has signed an MoU with ________ to train its officials in artificial intelligence.
A. Indian Navy
B. Indian Air Force
C. Indian Army
D. All of the above

Answer and Explanation

Answer: A

Indraprastha Institute of Information Technology-Delhi has signed an MoU with Indian Navy to train its officials in artificial intelligence.

Question 10:India has participated for the first time in World Rafting Championship which is being hosted by ________.
A. Iran
B. Turkey
C. Oman
D. Greece

Answer and Explanation

Answer: B

India has participated for the first time in World Rafting Championship which is being hosted by Turkey.

Daily Current Affairs: 12 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 12 June 2019 Current Affairs Quiz 12 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]