Content Ad 002

Current Affairs Quiz 12th June 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12th June 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 12th June 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 12th June 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 12th June, 2024

 

Question 1:

How many additional houses will be constructed under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)?

A) 1 crore

B) 2 crore

C) 3 crore

D) 4 crore

Answer and Explanation

Answer: C) 3 crore

  • Explanation: The government has announced the construction of 3 crore additional rural and urban houses under PMAY to address housing needs and improve citizens’ quality of life.

 

 

Question 2:

Which countries recently joined BRICS?

A) Egypt, Iran, UAE, Saudi Arabia, and Ethiopia

Content Ad 03

B) Egypt, Iran, UAE, Qatar, and Nigeria

C) Iran, UAE, Saudi Arabia, Qatar, and Nigeria

D) Egypt, UAE, Saudi Arabia, Qatar, and Ethiopia

Answer and Explanation

Answer: A) Egypt, Iran, UAE, Saudi Arabia, and Ethiopia

  • Explanation: India welcomed Egypt, Iran, UAE, Saudi Arabia, and Ethiopia to BRICS as their representatives attended a key meeting for the first time hosted by Russia.

 

 

Question 3:

Who has been sworn in as the Chief Minister of Andhra Pradesh for the fourth term?

A) Y. S. Jagan Mohan Reddy

B) N. Chandrababu Naidu

C) Pawan Kalyan

D) K. Rosaiah

Answer and Explanation

Answer: B) N. Chandrababu Naidu

  • Explanation: N. Chandrababu Naidu has been sworn in as the Chief Minister of Andhra Pradesh for the fourth term.

 

 

Question 4:

Who has been named the new Chief of the Army Staff (COAS)?

A) Lt General Manoj Pande

B) Lt General Anil Chauhan

C) Lt General Upendra Dwivedi

D) Lt General Yogesh Kumar Joshi

Answer and Explanation

Answer: C) Lt General Upendra Dwivedi

  • Explanation: Lt General Upendra Dwivedi will take over as the next Chief of the Army Staff (COAS) on June 30.

 

 

Question 5:

Who has been appointed as the Chairman of COAI for the 2024-25 term?

A) Ajit Pai

B) Abhijit Kishore

C) Rajan Mathews

D) Rahul Vatts

Answer and Explanation

Answer: B) Abhijit Kishore

  • Explanation: Abhijit Kishore, COO of Vodafone Idea, has been appointed as the Chairman of COAI for the 2024-25 term.

 

 

Question 6:

What initiative has the RBI taken to combat online payment frauds?

A) Digital Payments Intelligence Platform

B) National Cyber Security Strategy

C) Unified Payment Interface (UPI)

D) Digital India Programme

Answer and Explanation

Answer: A) Digital Payments Intelligence Platform

  • Explanation: The RBI plans to set up a Digital Payments Intelligence Platform to mitigate fraud risks and address the rising incidence of domestic payment frauds.

 

 

Question 7:

Which bank has launched ‘SME Digital Business Loans’?

A) HDFC Bank

B) ICICI Bank

C) State Bank of India (SBI)

D) Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: C) State Bank of India (SBI)

  • Explanation: The State Bank of India (SBI) has launched ‘SME Digital Business Loans’ to sanction loans within 45 minutes.

 

 

Question 8:

Where is GAIL planning to set up the largest Ethane Cracker Project in India?

A) Gujarat

B) Maharashtra

C) Tamil Nadu

D) Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D) Madhya Pradesh

  • Explanation: GAIL is planning to set up a 1500 KTA Ethane Cracker Project in Sehore, Madhya Pradesh.

 

 

Question 9:

Where is the Japan-India Maritime Exercise (JIMEX-24) being held?

A) Tokyo

B) Yokosuka

C) Osaka

D) Kobe

Answer and Explanation

Answer: B) Yokosuka

  • Explanation: The 8th edition of the Japan-India Maritime Exercise (JIMEX-24) is being held in Yokosuka, Japan.

 

 

Question 10:

What is the World Bank’s growth projection for India for FY25?

A) 5.5%

B) 6.0%

C) 6.6%

D) 7.0%

Answer and Explanation

Answer: C) 6.6%

  • Explanation: The World Bank has maintained India’s growth projection at 6.6% for FY25.

 

 

Question 11:

Which installment of the PM-KISAN scheme was recently released by PM Narendra Modi?

A) 15th

B) 16th

C) 17th

D) 18th

Answer and Explanation

Answer: C) 17th

  • Explanation: PM Narendra Modi recently signed the release of the 17th installment of the PM-KISAN scheme.

 

 

Question 12:

Which state will host the 2025 edition of MotoGP Bharat?

A) Maharashtra

B) Uttar Pradesh

C) Karnataka

D) Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: B) Uttar Pradesh

  • Explanation: Uttar Pradesh will host the 2025 edition of MotoGP Bharat in Noida.

 

 

Question 13:

Who became the first Indian to win a bout in the UFC?

A) Ritu Phogat

B) Puja Tomar

C) Arjan Bhullar

D) Bharat Khandare

Answer and Explanation

Answer: B) Puja Tomar

  • Explanation: Puja Tomar became the first Indian to win a bout in the UFC, defeating Brazil’s Rayanne Amanda dos Santos.

 

 

Question 14:

Which country will host the 2025 FIH Hockey Men’s Junior World Cup?

A) Australia

B) Netherlands

C) Germany

D) India

Answer and Explanation

Answer: D) India

  • Explanation: India will host the 2025 FIH Hockey Men’s Junior World Cup featuring 24 teams.

 

 

Question 15:

What is the theme for World Day Against Child Labor 2024?

A) End Child Labor Now

B) Children’s Rights Matter

C) Act on Commitments: End Child Labour

D) Education for All

Answer and Explanation

Answer: C) Act on Commitments: End Child Labour

  • Explanation: The theme for World Day Against Child Labor 2024 is “Let’s act on our commitments: End Child Labour.”
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img