Current Affairs Quiz 13 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13 June 2018

Question 1: What is the full form of ‘A’ in PMAY-U?
A. Ajivan
B. Awas
C. Aayushman
D. Aarogya

Answer and Explanation

Answer: B

Affordable housing scheme is Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U).

Question 2: India’s 1st National Police Museum will come up in _______.
A. Pune
B. Delhi
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in Lutyens’ Delhi. The museum is expected to be inaugurated on 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day.

Question 3: On which day is Police Commemoration Day celebrated ?
A. 21st Oct
B. 21st Nov
C. 21st Dec
D. 21st Jan

Answer and Explanation

Answer: A

On 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day, India’s first national police museum will be opened.

Question 4: How many new Swachh Iconic Places have been Launched Under Swachh Bharat Mission ?
A. 11
B. 10
C. 12
D. 13

Answer and Explanation

Answer: B

Ten new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission. The project envisioned by the Prime Minister is being coordinated by Ministry of Drinking Water and Sanitation with the support of State governments and local administration.

Question 5: ______ to Host 1st BIMSTEC Military Exercise.
A. India
B. Pakistan
C. Bhutan
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: A

India will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018 in Pune, Maharashtra. The theme of the exercise includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search.

Question 6: What is the currency of Nepal.
A. Nepalese Peso
B. Nepalese Doller
C. Nepalese rupees
D. Nepalese Rupiha

Answer and Explanation

Answer: C

Nepalese rupees is the currency of Nepal

Question 7: What is the capital of Suriname ?
A. Damascas
B. Panamaio
C. Paramaribo
D. Surivan

Answer and Explanation

Answer: C

Paramaribo is the capital of Suriname

Question 8:. Mauritius To Host _____ World Hindi Conference?
A. 11th
B. 12th
C. 10th
D. 13th

Answer and Explanation

Answer: A

The 11th World Hindi Conference will be held in Mauritius in August 2018 with an aim to increase the popularity of Hindi globally. The Union External Affairs Ministry has already undertaken the work on the international meet.

Question 9: __________ has received Polly Umrigar Trophy At Annual BCCI Awards?
A. Virat Kohli
B. M S Dhoni
C. Suresh Raina
D. R Jadeja

Answer and Explanation

Answer: A

Indian captain Virat Kohli has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award

Question 10: Who is the Chairman of SEBI?
A. A S Kiran kumar
B. Ajay Tyagi
C. R Purohit
D. Sourabh Pandiya

Answer and Explanation

Answer: B

Ajay Tyagi is the chairman of SEBI

Daily Current Affairs: 13 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13

Daily Current Affairs 13 June 2018 Current Affairs Quiz June 13 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest