Current Affairs Quiz 13 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13 June 2019

Question 1:Sunil Arora assumed charge as _________ Chief Election Commissioner (CEC) of India.
A. 26th
B. 25th
C. 24th
D. 23rd

Answer and Explanation

Answer: D

Sunil Arora assumed charge as 23rd Chief Election Commissioner (CEC) of India. He succeeded OP Rawat who retired on 1 December 2018. He will have nearly two-and-a-half-year tenure as CEC and General Election 2019 to 17th Lok Sabha will be conducted under his stewardship.

Question 2:According to the Minister of Jal Shakti, ______________, Clean Drinking Water will be provided to all citizens by 2024.
A. Ramvilas Paswan
B. Gajendra Singh Shekhawat
C. Narendra Singh Tomar
D. Harshvardhan Singh

Answer and Explanation

Answer: B

According to the Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat, Clean Drinking Water will be provided to all citizens by 2024.

Question 3:The National People’s Party is a national-level political party in India, though its influence is mostly concentrated in the state of __________.
A. Meghalaya
B. Assam
C. Sikkim
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: A

The National People’s Party is a national-level political party in India, though its influence is mostly concentrated in the state of Meghalaya.

Question 4:Central Vigilance Commission is an apex Indian governmental body created in _____________ to address governmental corruption. In 2003, the Parliament enacted a law conferring statutory status on the CVC.
A. 1964
B. 1965
C. 1966
D. 1967

Answer and Explanation

Answer: A

Central Vigilance Commission is an apex Indian governmental body created in 1964 to address governmental corruption. In 2003, the Parliament enacted a law conferring statutory status on the CVC.

Question 5:The SCO summit 2019 will be held on June 14 in ____________, Kyrgyz Republic.
A. Nur-Sultan
B. Bishkek
C. Dushanbe
D. Tashkent

Answer and Explanation

Answer: B

The SCO summit 2019 will be held on June 14 in Bishkek, Kyrgyz Republic. SCO is a Eurasian political, economic, and security alliance, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai, China by the leaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan.

Question 6:Russia Day called Day of adoption of the declaration of state sovereignty of RSFSR before 2002, is the national holiday of the Russian Federation. It has been celebrated annually on June 12 since __________.
A. 1991
B. 1993
C. 1992
D. 1994

Answer and Explanation

Answer: C

Russia Day called Day of adoption of the declaration of state sovereignty of RSFSR before 2002, is the national holiday of the Russian Federation. It has been celebrated annually on June 12 since 1992.

Question 7:India was ranked __________ out of 176 countries in End of Childhood Index 2019.
A. 119
B. 116
C. 113
D. 111

Answer and Explanation

Answer: C

India was ranked 113 out of 176 countries in End of Childhood Index 2019.

Question 8:Mount Sinabung volcano was erupted in Sumatra Island of western _________.
A. Laos
B. Thailand
C. Indonesia
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: C

Mount Sinabung is a Pleistocene-to-Holocene stratovolcano of andesite and dacite in the Karo plateau of Karo Regency, North Sumatra, Indonesia.

Question 9:____________ has been appointed the Leader of the House in the Rajya Sabha.
A. Chirag Paswan
B. Thawar Chand Gehlot
C. Ram Naik
D. Dushayant Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Thawar Chand Gehlot has been appointed the Leader of the House in the Rajya Sabha.

Question 10:Where is the Headquarter of International Association of Athletics Federations?
A. Paris
B. Monaco
C. Lyon
D. Marseille

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Monaco || President: Sebastian Coe || Founded: 17 July 1912, Stockholm, Sweden || Membership: 215 member federations

Daily Current Affairs: 13 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 13 June 2019 Current Affairs Quiz 13 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest