Current Affairs Quiz 13th 14th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th 14th June 2020

Question 1:Indian Musician Shobha Sekhar has been conferred the Medal of the Order of _____________.
A. Australia
B. France
C. Japan
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Musician Shobha Sekhar has been conferred the Medal of the Order of Australia.
  • Australia: Prime Minister: Scott Morrison || Currency: Australian dollar || Capital: Canberra.
  • Question 2:Indian-American Soil Scientist ____________ has been named World Food Prize 2020.
    A. Rattan Singh
    B. Rattan Lal
    C. Rattan Sahu
    D. Rattan Shah

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Indian-American Soil Scientist Rattan Lal has been named World Food Prize 2020.
  • The World Food Prize is an international award recognizing the achievements of individuals who have advanced human development by improving the quality, quantity, or availability of food in the world.
  • The World Food Prize is considered equivalent to the Nobel Prize in the field of agriculture, and the recipient is awarded $250,000 for improving the quality and availability of food.
  • Question 3:World Day Against Child Labour was observed on _________ June.
    A. 14th
    B. 13th
    C. 12th
    D. 15th

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • World Day Against Child Labour was observed on 12th June.
  • The World Day Against Child Labour is an International Labour Organization-sanctioned holiday first launched in 2002 aiming to raise awareness and activism to prevent child labour.
  • International Labour Organization: Headquarters: Geneva, Switzerland || President of International Labour Organization: Guy Ryder.
  • Question 4:Organisation for Economic Co-operation and Development has released its Economic Outlook for India at _________ in FY21.
    A. 3.6%
    B. 3.7%
    C. 3.8%
    D. 3.5%

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Organisation for Economic Co-operation and Development has released its Economic Outlook for India at 3.7% in FY21.
  • The Organisation for Economic Co-operation and Development is an intergovernmental economic organisation with 37 member countries, founded in 1961 to stimulate economic progress and world trade.
  • Headquarters: Paris || Founded: 30 September 1961 || Secretary-General: José Ángel Gurría
  • Question 5:Empays has tied-up with _____________ to enable contact-less ATM withdrawals.
    A. Mastercard
    B. Ru-Pay
    C. Visa
    D. American Express

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Empays has tied-up with Mastercard to enable contact-less ATM withdrawals.
  • Mastercard Incorporated is an American multinational financial services corporation headquartered in the Mastercard International Global Headquarters in Purchase, New York, United States.
  • CEO: Ajaypal Singh Banga
  • Question 6:____________ Govt has started ‘Bal Shramik Vidya Yojana’ to educate child labourers.
    A. Karnataka
    B. Rajasthan
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Uttar Pradesh Govt has started ‘Bal Shramik Vidya Yojana’ to educate child labourers.
  • A monthly financial assistance of Rs 1000 and Rs 1200 to selected boys and girls.
  • Question 7:_____________ police has launched ‘STREE’ Programme for women.
    A. Delhi
    B. Mumbai
    C. Hyderabad
    D. Bangalore

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Hyderabad police has launched ‘STREE’ Programme for women.
  • STREE means ‘She Triumphs through Respect, Equality, and Empowerment’.
  • Telangana: Chief Minister: K. Chandrashekar Rao || Governor: Tamilisai Soundararajan.
  • Question 8:_____________ has become the 1st state to receive ISO certification for hostels meant for tribal students under ‘Mission Suvidya’ Project.
    A. Madhya Pradesh
    B. Jharkhand
    C. Bihar
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Odisha has become the 1st state to receive ISO certification for hostels meant for tribal students under ‘Mission Suvidya’ Project.
  • Odisha: Capital: Bhubaneswar || Chief Minister: Naveen Patnaik || Governor: Ganeshi Lal.
  • Question 9:India has recorded a 29% increase in the population of Asiatic Lions in Gir Century _____________.
    A. Madhya Pradesh
    B. Maharashtra
    C. Karnataka
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • India has recorded a 29% increase in the population of Asiatic Lions in Gir Century Gujarat.
  • An increase from 523 in 2015 to 674 in 2020.
  • Gujarat: Chief Minister: Vijaybhai R. Rupani || Governor: Acharya Dev Vrat.
  • Question 10:______________ has become the first sector to go ‘fully Digital’.
    A. Indian Oil Corporation
    B. National Highway Authority of India
    C. NTPC Limited
    D. Uranium Corporation of India

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Highway Authority of India (NHAI) has become the first sector to go ‘fully Digital’.
  • The National Highways Authority of India is an autonomous agency of the Government of India, set up in 1988 and is responsible for management of a network of over 50,000 km of National Highways out of 1,15,000 km in India. It is a nodal agency of the Ministry of Road Transport and Highways.
  • NHAI Founded: 1988 || NHAI chairman: Sukhbir Singh Sandhu.
  • Question 11:Minister for Agriculture & Farmers Welfare ______________ has launched Sahakar Mitra Scheme.
    A. Narottam Mishra
    B. Thawar Chand Gehlot
    C. Ram Vilas Paswan
    D. Narendra Singh Tomar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Minister for Agriculture & Farmers Welfare Narendra Singh Tomar has launched Sahakar Mitra Scheme.
  • Sahakar Mitra is a scheme on Internship Programme which is an initiative by National Cooperative Development Cooperation (NCDC).
  • Question 12:______________ has constituted a new committee for the welfare of the freedom fighters.
    A. Ministry of Health and Family Welfare
    B. Ministry of Home Affairs
    C. Ministry of Human Resource Development
    D. Ministry of Defence

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Ministry of Home Affairs has constituted a new committee for the welfare of the freedom fighters.
  • It is chaired by the minister of state for home affairs G Kishan Reddy and 9 other eminent freedom fighters
  • Daily Current Affairs: 13th 14th June

    Daily Current Affairs 13th-14th June 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest