Content Ad 002

Current Affairs Quiz 13th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 13th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 13th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th June 2023

 

Question 1:

How many websites and YouTube channels has the Ministry of Information & Broadcasting in India cracked down on since May 2021?

A) 100

B) 550

C) 150

D) 200

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Since May 2021, the Ministry of Information & Broadcasting has taken measures against more than 150 websites and YouTube news outlets.

 

Question 2:

Which joint military exercise was recently held between the Indian Army and the Maldives National Defence Force?

A) Ekuverin

Content Ad 03

B) Malhind

C) Indimal

D) Friendship

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: The correct answer is A. The bilateral military exercise “Ex Ekuverin” is conducted between the Indian Army and the Maldives National Defence Force.

 

Question 3:

What GDP growth has Moody’s predicted for India in the June quarter?

A) 4-5%

B) 5-6%

C) 6-6.3%

D) 7-7.5%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Moody’s Investors Service has projected India’s GDP growth for the June quarter at 6-6.3%.

 

Question 4:

Which Indian state is set to benefit from a $130 million loan agreement for promoting horticulture?

A) Punjab

B) Kerala

C) Himachal Pradesh

D) Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Government of India and the ADB have signed a loan agreement to promote horticulture initiatives in Himachal Pradesh.

 

Question 5:

On which date is the International Albinism Awareness Day observed annually?

A) 15th July

B) 13th June

C) 10th May

D) 21st August

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: International Albinism Awareness Day is celebrated every year on 13th June.

 

Question 6:

To which association is the EPFO upgrading its membership status?

A) International Pension Security Association

B) Global Social Welfare Association

C) International Social Security Association

D) Global Pension Fund Association

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The EPFO is transitioning its membership status with the International Social Security Association (ISSA).

 

Question 7:

For the year 2022, in which segment did India emerge as the global leader?

A) Digital education

B) E-commerce

C) Digital payments

D) Online entertainment

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: In 2022, India has been recognized as the global frontrunner in digital transactions.

 

Question 8:

Which state received ₹4,787 crore in the third instalment of tax devolution?

A) Arunachal Pradesh

B) Bihar

C) Andhra Pradesh

D) Gujarat

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Andhra Pradesh received ₹4,787 crore as part of the third instalment of tax devolution.

 

Question 9:

What was the theme of International Albinism Awareness Day 2023?

A) United in making our voice heard

B) Albinism and Us

C) Strength in Unity

D) Inclusion is Strength

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The theme for International Albinism Awareness Day in 2023 is “Inclusion is Strength.”

 

Question 10:

Which state received ₹2,078 crore in the third instalment of tax devolution?

A) Arunachal Pradesh

B) Bihar

C) Assam

D) Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Arunachal Pradesh was allocated ₹2,078 crore as part of the third instalment of tax devolution.
Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img