Current Affairs Quiz 15 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 June 2018

Question 1: Who is the Governor of Maharashtra?
A. C Vidyasagar
B. Kalyan Singh
C. V P Singh
D. Captain Singh Solanki

Answer and Explanation

Answer: A

C Vidyasagar is the present governor of Maharashtra

Question 2: Digital India was launched by the Prime Minister of India Narendra Modi in __________ ?
A. June 2015
B. July 2015
C. July 2014
D. June 2014

Answer and Explanation

Answer: B

Digital India was launched by the Prime Minister of India Narendra Modi on 1 July 2015 with an objective of connecting rural areas with high-speed Internet networks and improving digital literacy.

Question 3: The European Union Film Festival Will premiere in ________ on 18th June, 2018 ?
A. New Delhi
B. Panaji Goa
C. FTII Pune
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

The European Union Film Festival (EUFF) will premiere in New Delhi on 18th June, 2018 at the Siri Fort Auditorium. With a selection of 24 latest European films from 23 EU Member States, this years’ film festival brings some unusual stories for the world cinema enthusiasts.

Question 4: What is the full form of latter ‘H’ in AB-NHPM?
A. Health
B. Heeling
C. Healthy
D. Heel

Answer and Explanation

Answer: A

Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM) is the complete full form.

Question 5: Who is the CEO of Niti Aayog?
A. Arvind P
B. Amitabh Kant
C. Bilbo Debo
D. Amitabh Pant

Answer and Explanation

Answer: B

Amitabh Kant is the CEO of Niti Aayog

Question 6: Who is the Prime Minister of Jordan.
A. Abdullah
B. Mo Salman
C. Omar al-Razzaz
D. Abdullah Salah

Answer and Explanation

Answer: C

Former World Bank Economist Omar al-Razzaz was sworn in as Jordan’s Prime Minister on Thursday after King Abdullah issued a decree approving the new government.

Question 7: Fitch has raised India’s GDP growth forecast to 7.4% for FY19 from _______ earlier?
A. 7.3
B. 7.5
C. 7.2
D. 7.6

Answer and Explanation

Answer: A

Global rating agency Fitch on Wednesday raised India’s GDP growth forecast to 7.4% for 2018-19 from 7.3% earlier.Higher financing costs and rising oil prices should limit the upside to growth.

Question 8: The headquarters of General Motors are in which city ?
A. Detroit
B. Chicago
C. New York City
D. River Plate

Answer and Explanation

Answer: A

General Motors Company, commonly referred to as General Motors, is an American multinational corporation headquartered in Detroit that designs, manufactures, markets, and distributes vehicles and vehicle parts, and sells financial services.

Question 9: The United States, Mexico and Canada won the right to host the 2026 World Cup after easily beating which country in a vote by FIFA member nations ?
A. Morocco
B. Havana
C. Egypt
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: A

The United States, Mexico and Canada won the right to host the 2026 World Cup after easily beating Morocco in a vote by FIFA member nations in Moscow.

Question 10: Who is the captain of Afghanistan Cricket Team?
A. Mo Yusuf
B. Rashid Khan
C. Mo Rahid
D. Yusuf Pathan

Answer and Explanation

Answer: B

Rashid Khan is the captain of Afghanistan Cricket Team.

Daily Current Affairs: 15 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15

Daily Current Affairs 15 June 2018 Current Affairs Quiz June 15 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]