Current Affairs Quiz 15th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15th June 2020

Question 1:Every year on _____________, countries around the world celebrate World Blood Donor Day.
A. 14 June
B. 15 June
C. 16 June
D. 17 June

Answer and Explanation

Answer: A

  • Every year on 14 June, countries around the world celebrate World Blood Donor Day.
  • The event was organised for the first time in 2005, by a joint initiative of World Health Organisation, the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies to raise awareness of the need for safe blood and blood products, and to thank blood donors for their voluntary, life-saving gifts of blood.
  • Theme: ‘Safe Blood Saves Lives’.
  • Question 2:Global Wind Day is a worldwide event that occurs annually on _________.
    A. 14 June
    B. 15 June
    C. 16 June
    D. 17 June

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Global Wind Day is a worldwide event that occurs annually on 15 June.
  • It is organised by Wind Europe and GWEC. It is a day when wind energy is celebrated, information is exchanged and adults and children find out about wind energy, its power and the possibilities it holds to change the world.
  • Question 3:___________ Mutual Fund has appointed Imtaiyazur Rahman as its CEO.
    A. HDFC
    B. Axis
    C. UTI
    D. Birla Sunlife

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • UTI Mutual Fund has appointed Imtaiyazur Rahman as its CEO.
  • UTI Mutual Fund was carved out of the erstwhile Unit Trust of India as a Securities and Exchange Board of India registered mutual fund from 1 February 2003. The Unit Trust of India Act 1963 was repealed, paving way for the bifurcation of UTI into: Specified Undertaking of Unit Trust of India and UTI Mutual Fund.
  • Question 4: What is the Capital of Philippines?
    A. Peso
    B. Manila
    C. Duterte
    D. Rodrigo

    Answer and Explanation

    Answer: B

    Philippines: Capital: Manila || Currency: Philippine Peso || President: Rodrigo Duterte

    Question 5: __________ Government has launched Ghar Ghar Nigrani App to check the community spread of COVID-19.
    A. Punjab
    B. Maharashtra
    C. Gujarat
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Punjab Government has launched Ghar Ghar Nigrani App to check the community spread of COVID-19.
  • Chief Minister: Capt. Amarinder Singh || Governor: V.P. Singh Badnore.
  • Question 6:____________’s Internal Working Group (IWG) has been constituted to review the extant guidelines on ownership and corporate structure for Indian private sector banks.
    A. NABARD
    B. SEBI
    C. RBI
    D. PFRDA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • RBI’s Internal Working Group (IWG) has been constituted to review the extant guidelines on ownership and corporate structure for Indian private sector banks.
  • The Internal Working Group will be headed by Dr. Prasanna Kumar Mohanty, Director, Central Board of RBI.
  • Question 7:______________’s Kathy Lueders has ascended to the position of the first female head of human spaceflight.
    A. ESA
    B. Roscosmos
    C. NASA
    D. SpaceX

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • NASA’s Kathy Lueders has ascended to the position of the first female head of human spaceflight.
  • She has been selected to lead @NASA’s Human Exploration & Operations Mission Directorate.
  • NASA: Headquarters: Washington DC || Administered by: Jim Bridenstine
  • Question 8:Actor Pankaj Tripathi has been appointed as the brand ambassador of ___________ Khadi.
    A. West Bengal
    B. Odisha
    C. Jharkhand
    D. Bihar

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Actor Pankaj Tripathi has been appointed as the brand ambassador of Bihar Khadi.
  • Governor of Bihar: Phagu Chauhan || Chief Minister: Nitish Kumar.
  • Daily Current Affairs: 15th June

    Daily Current Affairs 15th June 2020 Current Affairs Quiz 15th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest