Content Ad 002

Current Affairs Quiz 15th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 15th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 15th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th June 2023

 

Question 1:

What was the growth rate of education loans in FY23?

A) 5%

B) 17%

C) 12%

D) 20%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: According to RBI’s data, the outstanding portfolio under education loans grew by 17% in the year 2022-23.

 

Question 2:

Which country recently slipped into a recession?

A) Australia

Content Ad 03

B) Canada

C) New Zealand

D) India

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: New Zealand’s economy entered a recession with a 0.1% decline in its March quarter’s GDP.

 

Question 3:

What was India’s retail inflation rate in May 2023?

A) 4.06%

B) 4.25%

C) 7.79%

D) 5.12%

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India’s retail inflation rate, as measured by the CPI, was 4.25% in May 2023.

 

Question 4:

Indian Oil Corp is partnering with which company to establish an aviation fuel plant in Haryana?

A) LanzaTech

B) LanzaJet

C) AviaFuel

D) GreenJet

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: IOC is collaborating with LanzaJet to set up an aviation fuel plant in Haryana.

 

Question 5:

Fino Payments Bank collaborated with which company to launch India’s first spending account?

A) PayTM

B) Google Pay

C) Hubble

D) RazorPay

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Fino Payments Bank partnered with fintech firm Hubble to introduce India’s first spending account.

 

Question 6:

On which date is World Elder Abuse Awareness Day observed annually?

A) June 1st

B) June 10th

C) June 15th

D) June 25th

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Elder Abuse Awareness Day is observed annually on June 15th.

 

Question 7:

What is the theme of World Elder Abuse Awareness Day 2023?

A) Valuing the Aged

B) Senior Citizens: Our Treasure

C) Addressing Gender-Based Violence in Older Age

D) Respect and Care: Every Elder Deserves

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The UN designated the theme for World Elder Abuse Awareness Day 2023 as “Closing the Circle: Addressing Gender-Based Violence (GBV) in Older Age Policy, Law, and Evidence-based Responses.”

 

Question 8:

What is the primary objective of the inaugural Hindu-American Summit?

A) Promoting Hindu culture

B) Addressing underrepresentation of Hindus in politics

C) Business collaborations between India and the US

D) Highlighting Hindu religious practices

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The summit aims to bring attention and support for the concerns and issues faced by the Hindu community, which is underrepresented in politics.

 

Question 9:

Which organization creates the Global Slavery Index?

A) Amnesty International

B) Human Rights Watch

C) Walk Free

D) UN Human Rights Council

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Global Slavery Index is created by Walk Free, a human rights organization.

 

Question 10:

What does the Sovereign Gold Bond Scheme 2023-24 offer?

A) Gold jewelry purchase

B) Gold mining investments

C) Investment in gold in a secure manner

D) Physical gold purchase at discounted rates

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Sovereign Gold Bond Scheme offers individuals and entities a chance to invest in gold in a convenient and secure way.

 

Question 11:

Which beauty retail venture is set to sign Bollywood actresses as its brand ambassadors?

A) Lakme

B) Tira

C) Lotus

D) Elle 18

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Reliance Retail’s beauty retail venture, Tira, has signed Bollywood actresses as its brand ambassadors.

 

Question 12:

Who has been appointed as NHPC’s Director of Personnel?

A) Anup Singh

B) Rajeev Sharma

C) Uttam Lal

D) Vinod Kumar

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Uttam Lal has assumed the role of Director (Personnel) at NHPC Limited India.

 

Question 13:

Who was awarded the ‘Governor Of the Year’ at London’s Central Banking Awards?

A) Urjit Patel

B) Christine Lagarde

C) Jerome Powell

D) Shaktikanta Das

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Shaktikanta Das, the Governor of RBI, received the Governor of the Year Award for 2023.

 

Question 14:

Where was the 1st Janjatiya Khel Mahotsav held?

A) Assam

B) Maharashtra

C) Uttar Pradesh

D) Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The 1st Janjatiya Khel Mahotsav was organized by KIIT and was co-hosted in Odisha by the state government and the Union Ministry of Culture.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img