Current Affairs Quiz 16th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16th June 2020

Question 1:______________ Narendra Singh Tomar launched National Cooperative Development Corporation (SahakarMitra).
A. Minister for Rural Development
B. Minister for Agriculture & Farmers Welfare
C. Minister for Labour and Employment
D. Minister for Panchayati Raj

Answer and Explanation

Answer: B

  • Minister for Agriculture & Farmers Welfare Narendra Singh Tomar launched National Cooperative Development Corporation (Sahakar Mitra).
  • Sahakar Mitra is a scheme on paid internship programme to youths.
  • Question 2:_____________ Government has launched a scheme of Flatted Factory Model to ensure easy availability of land for industries.
    A. Rajasthan
    B. Uttar Pradesh
    C. Karnataka
    D. Maharashtra

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Uttar Pradesh Government has launched a scheme of Flatted Factory Model to ensure easy availability of land for industries.
  • Governor: Anandiben Patel || Chief minister: Yogi Adityanath
  • Question 3:Where is the Headquarter of ASEAN?
    A. Singapore
    B. Malaysia
    C. Indonesia
    D. Thailand

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • ASEAN: Headquarters: Jakarta, Indonesia || Chairman– Nguyen Xuan Phuc
  • Membership– 10 States ― Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. 1 Observer – Papua New Guinea.
  • 2020 Chairmanship– Veitnam
  • Question 4:Kathryn D. Sullivan has become first woman to reach deepest point of ocean which is the ‘Challenger Deep’ in the ___________.
    A. Mariana Trench
    B. Devil’s Sea
    C. Bermuda Trench
    D. Sargasso Trench

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Kathryn D. Sullivan has become first woman to reach deepest point of ocean.
  • The deepest point of the ocean is the ‘Challenger Deep’ in the Mariana Trench.
  • Question 5:____________ has reconstituted the Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process.
    A. IBBI
    B. SEBI
    C. RBI
    D. NABARD

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Insolvency and Bankruptcy Board of India has reconstituted the Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process.
  • It will be chaired by Uday Kotak, Executive Vice Chairman and Managing Director, Kotak Mahindra Bank with 13 members besides the Chairman.
  • The Insolvency and Bankruptcy Board of India is the regulator for overseeing insolvency proceedings and entities like Insolvency Professional Agencies, Insolvency Professionals and Information Utilities in India.
  • Regulatory agency executive: M. S. Sahoo, Chairperson
  • Question 6:_______________ has developed ‘GermiKlean’ sanitizing chamber to sanitize uniforms of security forces.
    A. HAL
    B. ISRO
    C. DRDO
    D. BHEL

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Defence Research and Development Organisation has developed ‘GermiKlean’ sanitizing chamber to sanitize uniforms of security forces.
  • DRDO: Headquarters: New Delhi || Dr G. Satheesh Reddy, Chairman
  • Question 7:Indian Government has launched _________ Portal for healthcare supply chain.
    A. AarogyaRaah
    B. AarogyaRasta
    C. AarogyaPath
    D. AarogyaMarg

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Indian Government has launched AarogyaPath Portal for healthcare supply chain.
  • AarogyaPath is a web based solution for the health-care supply chain to serve manufacturers, suppliers and customers against Covid-19.
  • Question 8:Attorney General of India _____________ will get the 1-year extension of service.
    A. MukulRohatgi
    B. Tushar Mehta
    C. Gopal Subramanium
    D. KK Venugopal

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Attorney General of India KK Venugopal will get the 1-year extension of service.
  • The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India. They can be said to be the advocate from government’s side.
  • Question 9:International Day of Family Remittances is celebrated every year on ___________.
    A. 18 June
    B. 17 June
    C. 15 June
    D. 16 June

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The International Day of Family Remittances is a universally-recognized observance adopted by the United Nations General Assembly.
  • International Day of Family Remittances is celebrated every year on 16 June.
  • Theme: ‘Remittances are a lifeline’
  • Daily Current Affairs: 16th June

    Daily Current Affairs 16th June 2020 Current Affairs Quiz 16th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest