Content Ad 002

Current Affairs Quiz 16th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 16th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 16th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16th June 2023

 

Question 1:

Which prestigious event did India’s AVGC industry debut in?

A) Cannes Film Festival

B) Venice Film Festival

C) Tokyo Anime Festival

D) Annecy International Animation Festival

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: India’s Animation, Gaming, Visual Effects, and Comics (AVGC) industry made its debut at the Annecy International Animation Festival (AIAF) in France.

 

Question 2:

Who introduced the draft resolution at the UNGA for the memorial wall?

A) Apurva Chandra

Content Ad 03

B) Ruchira Kamboj

C) Narendra Modi

D) Roy Foster

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: India’s Permanent UN Ambassador, Ruchira Kamboj, presented the ‘Memorial wall for fallen United Nations peacekeepers’ proposal in the UN General Assembly Hall.

 

Question 3:

For which region did the World Bank initiate its first-ever road safety project?

A) Southeast Asia

B) South Asia

C) Africa

D) Middle East

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The World Bank embarked on its pioneering road safety initiative in South Asia.

 

Question 4:

Why did the U.S. previously leave UNESCO?

A) Funding issues

B) Internal conflicts

C) Bias against Israel

D) Policy differences

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The United States left UNESCO four years ago due to alleged biases against Israel.

 

Question 5:

Who is Jane Marriott replacing as the British High Commissioner to Pakistan?

A) Dr. Christian Turner

B) Roy Foster

C) Ashwinder R Singh

D) Apurva Chandra

Answer and Explanation

Answer: A

  • Explanation: Jane Marriott is succeeding Dr. Christian Turner as the British High Commissioner to Pakistan.

 

Question 6:

Which state in India celebrates the ‘Raja’ festival?

A) Maharashtra

B) Tamil Nadu

C) Kerala

D) Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: ‘Raja’ or ‘Raja Parba’ is a three-day festival celebrated in Odisha.

 

Question 7:

What is the estimated worth of the ‘Predator Drone’ deal between India and the U.S.?

A) USD 1 billion

B) USD 2 billion

C) USD 3 billion

D) USD 4 billion

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The ‘Predator (MQ-9 Reaper) drones’ deal between India and the U.S. is estimated to be around USD 3 billion.

 

Question 8:

When is the International Day of Family Remittances observed annually?

A) 10 June

B) 16 June

C) 26 June

D) 30 June

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The International Day of Family Remittances (IDFR) is celebrated every year on 16 June.

 

Question 9:

Who chaired the jury for the Elizabeth Longford Prize that Ramachandra Guha won?

A) Ruchira Kamboj

B) Narendra Modi

C) Jane Marriott

D) Roy Foster

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The jury for the Elizabeth Longford Prize for Historical Biography 2023, which Ramchandra Guha won, was chaired by Roy Foster.

 

Question 10:

Who are the joint hosts for the Asia Cup 2023?

A) India and Bangladesh

B) Pakistan and Sri Lanka

C) Bangladesh and Sri Lanka

D) India and Pakistan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Asia Cup 2023 will be jointly hosted by Pakistan and Sri Lanka.

 

Question 11:

Nahida Khan made her debut for Pakistan’s national team against which country?

A) India

B) Bangladesh

C) Sri Lanka

D) Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Nahida Khan made her debut for the Pakistan national team in February 2009 against Sri Lanka.

 

Question 12:

What is the name of the air pollution monitoring project by IIT Madras?

A) Vayu

B) Aakash

C) Anila

D) Kaatru

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The air pollution monitoring project developed by IIT Madras is named “Kaatru,” which means “air” in Tamil.

 

 

Question 13:

Who is the author of the guide titled “Master Residential Real Estate”?

A) Roy Foster

B) Dr. Christian Turner

C) Ashwinder R Singh

D) Ramachandra Guha

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The guide “Master Residential Real Estate” was penned by real estate expert Ashwinder R Singh.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img