Current Affairs Quiz 17th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th June 2020

Question 1:The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations observance each ____________.
A. June 17
B. June 16
C. June 18
D. June 19

Answer and Explanation

Answer: A

  • The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations observance each June 17.
  • Its purpose is to raise awareness of the presence of desertification and drought, highlighting methods of preventing desertification and recovering from drought.
  • Theme: ‘Food. Feed. Fibre’
  • Question 2:Devendra Kumar Singh has been appointed as the new Director on the Board of Directors of ____________.
    A. NABARD
    B. SIDBI
    C. RBI
    D. SBI

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Devendra Kumar Singh has been appointed as the new Director on the Board of Directors of SIDBI.
  • SIDBI: Headquarters : Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Mohammad Mustafa: Chairman and Managing Director
  • Question 3:What is the Capital of Belgium?
    A. Amsterdam
    B. Bruges
    C. Brussels
    D. Antwerp

    Answer and Explanation

    Answer: C

    Belgium: Capital: Brussels || Currency: Euro || Prime minister: Sophie Wilmès

    Question 4:_____________ has approved $750 million loan for India’s COVID-19 response.
    A. ADB
    B. AIIB
    C. NDB
    D. IMF

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Asian Infrastructure Investment Bank has approved $750 million loan for India’s COVID-19 response.
  • Question 5:Where is the Headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank?
    A. Beijing
    B. Shanghai
    C. Singapore
    D. Tokyo

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • AIIB: Headquarters: Beijing, China || President: JinLiqun
  • Question 6:Petroleum and Natural Gas Minister _____________- has launched the Indian Gas Exchange (IGX).
    A. Sachin Sanghi
    B. Narendra Tomar
    C. Dharmendra Pradhan
    D. Ram Vilas Paswan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan has launched the Indian Gas Exchange (IGX).
  • The first nationwide online delivery-based gas trading platform.
  • Question 7:___________ Ergo has launched India’s first Drone Insurance Cover.
    A. ICICI
    B. Kotak
    C. HDFC
    D. Axis

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • HDFC Ergo has launched India’s first Drone Insurance Cover.
  • HDFC ERGO: Headquarters: Mumbai || CEO: Ritesh Kumar
  • Question 8:___________ Payments Bank has launched ‘Suraksha Salary Account’ for MSMEs.
    A. Indian Post
    B. Fino
    C. Jio
    D. Airtel

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Airtel Payments Bank has launched ‘Suraksha Salary Account’ for MSMEs.
  • Airtel Payments Bank: Headquarters: New Delhi || MD and CEO: Anubrata Biswas.
  • Question 9:____________ has launched a Multi Location Claim Settlement facility.
    A. CBDT
    B. CBIC
    C. ESIC
    D. EPFO

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has launched a Multi Location Claim Settlement facility.
  • It will cover claims such as provident fund, pension, partial withdrawal and claims and transfer claims.
  • EPFO is an organization tasked to assist the Central Board of Trustees, Employees’ Provident Fund a statutory body formed by the Employees’ Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952 and is under the administrative control of the Ministry of Labour and Employment, Government of India.
  • Daily Current Affairs: 17th June

    Daily Current Affairs 17th June 2020 Current Affairs Quiz 17th June 2020 Current Affairs Infographic
    Daily Current Affairs 17th June 2020 Current Affairs Quiz 17th June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest