Content Ad 002

Current Affairs Quiz 17th June 2024

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th June 2024, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 17th June 2024 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 17th June 2024 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 17th June, 2024

 

Question 1:

Who inaugurated the ‘Prerna Sthal’ at the Parliament House Complex?

A) Prime Minister Narendra Modi

B) President Ram Nath Kovind

C) Vice President Jagdeep Dhankhar

D) Speaker Om Birla

Answer and Explanation

Answer: C) Vice President Jagdeep Dhankhar

  • Explanation: Vice President and Rajya Sabha Chairperson Jagdeep Dhankhar inaugurated the ‘Prerna Sthal’ (Inspiration Site) within the Parliament House Complex.

 

 

Question 2:

India is set to become the sixth country to embark on which mission?

A) Mars Mission

Content Ad 03

B) Deep Sea Mission

C) Moon Mission

D) Space Station Mission

Answer and Explanation

Answer: B) Deep Sea Mission

  • Explanation: India is set to join an elite group of nations with the launch of its ambitious Deep Sea Mission.

 

 

Question 3:

Peter Pellegrini has been sworn in as the President of which country?

A) Slovenia

B) Croatia

C) Slovakia

D) Hungary

Answer and Explanation

Answer: C) Slovakia

  • Explanation: Peter Pellegrini has been inaugurated as Slovakia’s sixth president amidst political tensions.

 

 

Question 4:

The Malabar River Festival 2024 will be held in which Indian state?

A) Tamil Nadu

B) Karnataka

C) Kerala

D) Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C) Kerala

  • Explanation: Kerala’s Kozhikode is set to host the Malabar River Festival 2024, featuring the International White Water Kayaking Championship.

 

 

Question 5:

Which organization launched ‘Mission Nishchay’ in Punjab?

A) Indian Army

B) Punjab Police

C) National Security Guard

D) Indian Navy

Answer and Explanation

Answer: B) Punjab Police

  • Explanation: Punjab Police, in association with the BSF and Village Defence Committees, launched ‘Mission Nishchay’ to combat drugs.

 

 

Question 6:

Who was elected as the new Speaker of the Arunachal Pradesh Assembly?

A) Pema Khandu

B) Tesam Pongte

C) Ninong Ering

D) Bamang Felix

Answer and Explanation

Answer: B) Tesam Pongte

  • Explanation: Tesam Pongte was unanimously elected as the Speaker of the 8th Arunachal Pradesh Assembly.

 

 

Question 7:

What is the name of the indigenous kamikaze drones deployed by India?

A) Vayu-1

B) Nagastra-1

C) Garuda-1

D) Agni-1

Answer and Explanation

Answer: B) Nagastra-1

  • Explanation: India has deployed the indigenous Nagastra-1 kamikaze drones developed by Solar Industries.

 

 

Question 8:

Where was the G7 Summit 2024 held?

A) Tokyo, Japan

B) Paris, France

C) Berlin, Germany

D) Apulia, Italy

Answer and Explanation

Answer: D) Apulia, Italy

  • Explanation: The G7 Summit 2024 was held in Apulia, Southern Italy.

 

 

Question 9:

Which company partnered with Tamil Nadu to empower youth with IT skills?

A) Microsoft

B) Oracle

C) Google

D) IBM

Answer and Explanation

Answer: B) Oracle

  • Explanation: Oracle has teamed up with the Tamil Nadu Skill Development Corporation to enhance IT skills among the state’s youth.

 

 

Question 10:

Which ministry signed an MoU with SBI to enhance digital payments for migrant workers?

A) Ministry of Labour and Employment

B) Ministry of Finance

C) Ministry of External Affairs

D) Ministry of Home Affairs

Answer and Explanation

Answer: C) Ministry of External Affairs

  • Explanation: The Ministry of External Affairs (MEA) signed an MoU with SBI to integrate SBIePay with the eMigrate portal.

 

 

Question 11:

Which organization awarded the RBI the ‘Risk Manager of the Year Award 2024’?

A) IMF

B) World Bank

C) Central Banking

D) Financial Times

Answer and Explanation

Answer: C) Central Banking

  • Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) received the ‘Risk Manager of the Year Award 2024’ from Central Banking, a renowned publication in London.

 

 

Question 12:

Who was named Land Hero by the UNCCD?

A) Ratan Tata

B) Sundar Pichai

C) Siddhesh Sakore

D) Mukesh Ambani

Answer and Explanation

Answer: C) Siddhesh Sakore

  • Explanation: Siddhesh Sakore, a farmer and founder of AGRO RANGERS from Maharashtra, was recognized as a Land Hero by the UNCCD.

 

 

Question 13:

When is the World Day to Combat Desertification and Drought observed?

A) June 17

B) July 17

C) August 17

D) September 17

Answer and Explanation

Answer: A) June 17

  • Explanation: The World Day to Combat Desertification and Drought is observed on June 17th each year.

 

 

Question 14:

Which ministry organized the ‘Global Wind Day’ event in India?

A) Ministry of Power

B) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

C) Ministry of New and Renewable Energy

D) Ministry of Science and Technology

Answer and Explanation

Answer: C) Ministry of New and Renewable Energy

  • Explanation: The Ministry of New and Renewable Energy organized the ‘Global Wind Day’ on June 15, 2024, in Delhi.

 

 

Question 15:

Who attended the G7 Summit 2024 as a special guest?

A) Angela Merkel

B) Xi Jinping

C) Vladimir Putin

D) Recep Tayyip Erdoğan

Answer and Explanation

Answer: D) Recep Tayyip Erdoğan

  • Explanation: President Recep Tayyip Erdoğan of Turkey attended the G7 Summit 2024 as a special guest.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img