Current Affairs Quiz 18 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 June 2018

Question 1: Which of the following is organising the National Yoga Olympiad-2018 ?
A. NCERT
B. AICTE
C. UGC
D. IIM

Answer and Explanation

Answer: A

A 3-day National Yoga Olympiad was inaugurated at the National Council of Educational Research and Training in CIET in New Delhi today by Mr. Eric Falt, Director and UNESCO Representative of the New Delhi Cluster Office.

Question 2: Where are the headquarters of UNESCO?
A. Austria
B. Paris
C. Geneva
D. New York

Answer and Explanation

Answer: B

UNESCO headquarters are at Paris, France . Head: Audrey Azoulay

Question 3: Ashwini Kumar Choubey released the _______ Common Review Mission (CRM) report ?
A. 13th
B. 12th
C. 10th
D. 11th

Answer and Explanation

Answer: D

Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare released the 11thCommon Review Mission (CRM) report of the National Health Mission.

Question 4: Who is the present Chief of Indian Army?
A. Bipin Rawat
B. Dalbir Singh
C. Vikram Batra
D. Diljit Singh

Answer and Explanation

Answer: A

The current Chief of Indian Army is General Bipin Rawat, who took office on 31 December 2016 following the retirement of General Dalbir Singh.

Question 5: What is the Capital of Country Belgium ?
A. City of Brussels
B. Anderlecht
C. Grenoble
D. San Siro

Answer and Explanation

Answer: A

City of Brussels is the Capital of Belgium.

Question 6: India and ________ are celebrating the 20th anniversary of their Strategic Partnership.
A. China
B. Japan
C. France
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

External Affairs Minister Sushma Swaraj left for a seven-day tour (from June 17-23) of Italy, France, Luxembourg and Belgium, which is aimed at deepening India’s strategic engagement and trade ties with the four European countries. India and France are celebrating the 20th anniversary of their Strategic Partnership.

Question 7: Who is the Chairman of Banks Board Bureau India?
A. Samarth Panwar
B. Anuj Kumar Yadav
C. Bhanu Pratap Sharma
D. Asha Latha

Answer and Explanation

Answer: C

Bhanu Pratap Sharma is the new Chairman of the Mumbai based Bureau.It is housed in RBI’s Central Office in Mumbai. The BBB works as step towards governance reforms in Public Sector Banks (PSBs) as recommended by P.J. Nayak Committee.

Question 8: Sports person Limba Ram belongs to which sports?
A. Archery
B. Shot Put
C. Hammer throw
D. Sprinter

Answer and Explanation

Answer: A

Limba Ram is an Archer.

Question 9:Which is the home country of Roger Federer?
A. Switzerland
B. Spain
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Roger Federer is a Swiss professional tennis player who is currently ranked world No. 1 in men’s singles tennis by the Association of Tennis Professionals

Question 10: How many times has Brazil won the FIFA World Cup?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 3

Answer and Explanation

Answer: B

Brazil is the most successful national team in the FIFA World Cup, the main football international competition, being crowned winner five times: 1958, 1962, 1970, 1994 and 2002.

Daily Current Affairs: 18 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18

Daily Current Affairs 18 June 2018 Current Affairs Quiz June 18 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest