Current Affairs Quiz 18th 19th June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18th 19th June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18th 19th June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18th 19th June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18th 19th June 2020

Question 1:______________ has become top state to provide employment to the workers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: A

  • Uttar Pradesh has become top state to provide employment to the workers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
  • Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act 2005, is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the ‘right to work’. This act was passed in September 2005.
  • Capital: Lucknow || Governor: Anandiben Patel || Chief minister: Yogi Adityanath
  • Question 2:Raja Parba festival was celebrated in ___________.
    A. Bihar
    B. Odisha
    C. Jharkhand
    D. West Bengal

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Raja Parba festival was celebrated in Odisha.
  • Raja Parba is a three-day-long festival celebrated in Odisha, India. The second day of the festival signifies beginning of the solar month of Mithuna from, which the season of rains starts.
  • Question 3:____________ was elected as a non-permanent member of the UN Security Council for a two-year along with Ireland, Mexico and Norway.
    A. Sri Lanka
    B. Pakistan
    C. India
    D. Bangladesh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India was elected as a non-permanent member of the UN Security Council for a two-year along with Ireland, Mexico and Norway.
  • A non-permanent seat from the Asia-Pacific category for the 2021-22 term.
  • Question 4:Where is the Headquarter of SEBI?
    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Hyderabad
    D. Pune

    Answer and Explanation

    Answer: B

    SEBI: Founded: 12 April 1992 || Sector: Securities market || Jurisdiction: India || Headquarters: Mumbai || Type: Statutory corporation || Chairperson: Ajay Tyagi

    Question 5:India’s foreign exchange reserve has crossed ________ billion for the first time.
    A. dollar 500
    B. dollar 400
    C. dollar 600
    D. dollar 550

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • India’s foreign exchange reserve has crossed $500 billion for the first time.
  • Foreign exchange reserves are cash and other reserve assets held by a central bank or other monetary authority that are primarily available to balance payments of the country, influence the foreign exchange rate of its currency, and to maintain confidence in financial markets.
  • Question 6:Start-up _____________ has been selected as one of the World Economic Forum’s Technology Pioneers.
    A. PhonePe
    B. PayU
    C. ZestMoney
    D. BharatPe

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Start-up ZestMoney has been selected as one of the World Economic Forum’s Technology Pioneers.
  • World Economic Forum: Founder: Klaus Schwab || Headquarters: Cologny, Switzerland
  • Question 7:____________ has joined Amazon’s The Climate Pledge to be net zero carbon.
    A. TCS
    B. Tech Mahindra
    C. Infosys
    D. Wipro

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Infosys has joined Amazon’s The Climate Pledge to be net zero carbon.
  • It calls for net zero carbon across their businesses by 2040, a decade ahead of the Paris Accord’s goal of 2050.
  • Question 8:Nobel Prize-winning author ___________- will come out with a new novel ‘Klara and the Sun’.
    A. Haruki Murakami
    B. Haruki Murakami
    C. Naomi Ishiguro
    D. Kazuo Ishiguro

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Nobel Prize-winning author Kazuo Ishiguro will come out with a new novel ‘Klara and the Sun’.
  • Sir Kazuo Ishiguro OBE FRSA FRSL is a British novelist, screenwriter and short-story writer. He was born in Nagasaki, Japan and moved to the United Kingdom in 1960 when he was five. Ishiguro is one of the most celebrated contemporary fiction authors in the English-speaking world.
  • Question 9:The United Nations General Assembly elected ___________ diplomat Volkan Bozkir as its President.
    A. French
    B. Russian
    C. Spanish
    D. Turkish

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The United Nations General Assembly elected Turkish diplomat Volkan Bozkir as its President.
  • The United Nations General Assembly is one of the six principal organs of the United Nations, serving as the main deliberative, policy-making, and representative organ of the UN. Its powers, composition, functions, and procedures are set out in Chapter IV of the United Nations Charter.
  • Question 10:India has been ranked at __________ on World Competitiveness Index compiled by Institute for Management Development.
    A. 44th
    B. 43rd
    C. 45th
    D. 46th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India has been ranked at 43rd on World Competitiveness Index compiled by Institute for Management Development.
  • Top Three:
  • 1. Singapore
  • 2. Denmark
  • 3. Netherlands
  • Question 11:Deccan Development Society (Hyderabad-based) has won the Prince Albert II of __________ Foundation Award for promoting biodiversity and support farming in degraded lands.
    A. Milan
    B. Paris
    C. Lyon
    D. Monaco

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Deccan Development Society (Hyderabad-based) has won the Prince Albert II of Monaco Foundation Award for promoting biodiversity and support farming in degraded lands.
  • The Prince Albert II of Monaco Foundation Award has rewarded the figures who have contributed to the preservation of our environment.
  • Question 12:________— has got one year extension as BCCI’s Ethics Officer and Ombudsman.
    A. A K Jain
    B. D K Jain
    C. P K Jain
    D. S K Jain

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • D K Jain has got one year extension as BCCI’s Ethics Officer and Ombudsman.
  • BCCI : President: Sourav Ganguly || Secretary: Jay Shah || Headquarters: Mumbai
  • Question 13:Who is the winner of 2019–20 Coppa Italia?
    A. Inter Milan
    B. Napoli
    C. Juventus
    D. AC Milan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Winner: Napoli
  • Runner-up: Juventus
  • Question 14:_____________ Grandmaster Shakhriyar Mamedyarov has won the World Stars Sharjah Online International Chess Championship.
    A. Georgia
    B. Azerbaijan
    C. Armenia
    D. Uzbekistan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Azerbaijan Grandmaster Shakhriyar Mamedyarov has won the World Stars Sharjah Online International Chess Championship.
  • Indian Grandmaster Pentala Harikrishna finished second in the Championship
  • Daily Current Affairs: 18th 19th June

    Daily Current Affairs 18th-19th June 2020 Current Affairs Quiz 18th-19th June 2020 Current Affairs Infographic

    Daily-Current-Affairs-18a-19a-June-2020-Current-Affairs-Quiz-18a-19a-June-2020-Current-Affairs-Infographic




    Pin It on Pinterest