Current Affairs Quiz 19 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 June 2018

Question 1: Who organised a Workshop on Cyber Security Framework – 2018?
A. Department of Defence
B. ministry of electronics and information technology
C. Ministry of Law
D. Ministry of Home Affairs

Answer and Explanation

Answer: A

A workshop on Cyber Security Framework for Department of Defence was organised by DDP, Ministry of Defence. The workshop was inaugurated by Nirmala Sitharaman.

Question 2: Who is the 1st woman defence minister of India?
A. Nirmala Sitharaman
B. Indira Gandhi
C. Sucheta Kriplani
D. Padmja Naidu

Answer and Explanation

Answer: B

It was Indira Gandhi, who served as the defence minister and the PM of India. So we can say Nirmala Sitharaman is the first Full time Defence Minister of India and by records second.

Question 3: Union Government’s collaboration with ______ will help in effective flood management?
A. IBM
B. Microsoft
C. Apple
D. Google

Answer and Explanation

Answer: D

The Central Water Commission (CWC), India’s apex technical organisation in the field of Water Resources signed a Collaboration Agreement with Google for flood forecasting.

Question 4: When was the MGNREGA Scheme Launched?
A. 2005
B. 2004
C. 2006
D. 2007

Answer and Explanation

Answer: A

National Rural Employment Guarantee Act 2005 or MGNREGA later renamed as the “Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act” , is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the ‘right to work’.

Question 5: Which of the following is India’s apex technical organisation in the field of Water Resources ?
A. Central Water Commission
B. Ministry of Rural Development
C. Ministry of Water and Sanitation
D. Ministry of Ganga and Water rejuvenation

Answer and Explanation

Answer: A

The Central Water Commission (CWC) is the India’s apex technical organisation in the field of Water Resources.

Question 6: Who is the Prime Minister of Greece?
A. Panos Kammenos
B. Yanis Varoufakis
C. Alexis Tsipras
D. Euclid Tsakalotos

Answer and Explanation

Answer: C

Alexis Tsipras is a Greek politician who has served as the Prime Minister of Greece since 2015. A socialist, Tsipras has been leader of the Greek political party Syriza since 2009.

Question 7: United Nations and Government of Republic of ______ are jointly organizing the Conference to discuss key water related issues of sustainable development goals adopted by UN member countries.
A. Kazakhstan
B. Tanzania
C. Tajikistan
D. Uzbekistan

Answer and Explanation

Answer: C

United Nations and Government of Republic of Tajikistan are jointly organizing the Conference to discuss key water related issues of sustainable development goals adopted by UN member countries

Question 8: Where are the headquarters of Uber Technologies Inc.?
A. San Francisco
B. New York City
C. Washington DC
D. Chicago

Answer and Explanation

Answer: A

Uber Technologies Inc head quarter is at an Francisco, California, United States

Question 9: India has defeated ________ in the Final of Intercontinental Cup 2018.
A. New Zealand
B. Malaysia
C. Chinese Taipei
D. Kenya

Answer and Explanation

Answer: D

The Indian national football team recorded an excellent performance in the recently-concluded Intercontinental Cup, winning the tournament that consisted of three other teams – New Zealand, Kenya and Chinese Taipei

Question 10: What is the Full form of ‘I’ in FPI?
A. Indirect
B. Investment
C. Invest
D. Injection

Answer and Explanation

Answer: B

Foreign portfolio investment (FPI) consists of securities and other financial assets passively held by foreign investors.

Daily Current Affairs: 19 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19

Daily Current Affairs 19 June 2018 Current Affairs Quiz June 19 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest