Content Ad 002

Current Affairs Quiz 19th June 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19th June 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 19th June 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 19th June 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19th June 2023

 

Question 1:

Who was the first Indian woman to receive a Ph.D. in a scientific field?

A) Indira Gandhi

B) Rukmini Devi

C) Kamala Sohonie

D) Lakshmi Sahgal

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Kamala Sohonie was a pioneering Indian scientist and the first Indian woman to earn a Ph.D. degree in a scientific discipline.

 

Question 2:

Which Indian state topped the National Water Awards in the Best State Category?

A) Kerala

Content Ad 03

B) Maharashtra

C) Uttar Pradesh

D) Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Madhya Pradesh was recognized as the top-performing state in water conservation at the fourth National Water Awards.

 

Question 3:

Which city hosted the 37th edition of the Indian National Games?

A) Delhi

B) Goa

C) Mumbai

D) Bangalore

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The 37th edition of the Indian National Games was held in various locations in the state of Goa.

 

Question 4:

On which date is Sustainable Gastronomy Day observed?

A) June 17

B) June 19

C) June 20

D) June 18

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Sustainable Gastronomy Day is observed on June 18 every year.

 

Question 5:

What was the theme of the International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict for the given year?

A) Gender Equality and Peace

B) Bridging the gender digital divide

C) Women Empowerment in Conflict Zones

D) Fight against Conflict-Related Violence

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme of the International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict for the given year was “Bridging the gender digital divide to prevent, address and respond to conflict-related sexual violence.”

 

Question 6:

What is the primary focus of Karnataka’s Gruha Jyothi Scheme?

A) Clean water supply

B) Women empowerment

C) Affordable housing

D) Child education

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Karnataka Gruha Jyothi Scheme is primarily aimed at providing affordable housing to the state’s poor and middle-class families.

 

Question 7:

Which organization participated in the Intersolar Europe 2023 event in Munich?

A) ISRO

B) IREDA

C) NTPC

D) BHEL

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: IREDA, an enterprise under the Ministry of New and Renewable Energy, participated in the Intersolar Europe 2023 event in Munich.

 

Question 8:

Who is the new Managing Director of Indraprastha Gas Ltd. (IGL)?

A) Ravi Shankar Prasad

B) Kamal Kishore Chatiwal

C) Rajeev Sharma

D) Mukesh Ambani

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Kamal Kishore Chatiwal was appointed as the Managing Director of Indraprastha Gas Ltd. (IGL).

 

Question 9:

Who launched the mascot ‘Moga’ for the 37th Indian National Games?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Pramod Sawant

D) Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Goa’s Chief Minister, Pramod Sawant, unveiled the mascot ‘Moga’ for the 37th Indian National Games.

 

Question 10:

Who was awarded the Gandhi Peace Prize for 2021?

A) Baba Amte

B) Gita Press, Gorakhpur

C) Mother Teresa

D) Kailash Satyarthi

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Gita Press, Gorakhpur was honored with the Gandhi Peace Prize for 2021.

 

Question 11:

What is the central theme of this year’s Sustainable Gastronomy Day celebrations?

A) Nourishing the Future

B) Local Flavours, Preserving Global Heritage

C) Eating Right for a Better Tomorrow

D) World Cuisines, One Goal

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for this year’s Sustainable Gastronomy Day celebrations is ‘Local Flavours, Preserving Global Heritage.’

 

Question 12:

Which bank has initiated the option to open accounts in Indian rupees in Russia?

A) VTB

B) Citibank

C) Sberbank

D) HSBC

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Sberbank, Russia’s top lender, has introduced the facility for individuals to open accounts in Indian rupees.

 

Question 13:

In which stadium was the Intercontinental Cup final held where India defeated Lebanon?

A) Eden Gardens

B) Wankhede Stadium

C) Kalinga Stadium

D) Jawaharlal Nehru Stadium

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India defeated Lebanon in the Intercontinental Cup at the Kalinga Stadium.

 

Question 14:

Who is set to lead the expert panel for revising the Arbitration Law?

A) N K Singh

B) Rajiv Mehrishi

C) R K Mathur

D) T K Vishwanathan

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: T K Vishwanathan will lead the expert panel for suggesting revisions to the 1996 Arbitration and Conciliation Act.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img