Current Affairs Quiz 1st 2nd June 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st 2nd June 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1st 2nd June 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1st 2nd June 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 1st 2nd June 2020

Question 1:____________ has conferred the World No Tobacco Day Award (31st May) 2020 to the NGO ‘Socio-Economic and Educational Development Society (SEEDS)’.
A. WHO
B. United Nations
C. WEF
D. World Bank

Answer and Explanation

Answer: A

WHO has conferred the World No Tobacco Day Award (31st May) 2020 to the NGO ‘Socio-Economic and Educational Development Society (SEEDS)’. It is given for its efforts to ban pan masala, gutkha, e-cigarettes and hookah in Bihar and Jharkhand.

Question 2: World Milk Day has been observed on ___________ each year since 2001.
A. June 2
B. June 1
C. June 3
D. June 4

Answer and Explanation

Answer: B

World Milk Day has been observed on June 1 each year since 2001. World Milk Day is an international day established by the Food and Agriculture Organization of the United Nations to recognize the importance of milk as a global food. Theme: ‘The 20th Anniversary of World Milk Day’

Question 3:Global Day of Parents celebrated on ___________ by United Nations.
A. June 3
B. June 2
C. June 1
D. June 4

Answer and Explanation

Answer: C

  • Global Day of Parents celebrated on 1st June by United Nations.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a center for harmonizing the actions of nations.
  • Secretary-General of United Nations: António Guterres.
  • Question 4:What is the Capital of Kuwait?
    A. Doha
    B. Kuwait City
    C. Manama
    D. Ankara

    Answer and Explanation

    Answer: B

    Kuwait: Capital: Kuwait City || Currency: Kuwaiti dinar

    Question 5:Arun Singhal has been appointed as the CEO of ____________.
    A. FSSAI
    B. FCI
    C. Food Development Authority
    D. Central Drugs Standard Control Organisation

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Arun Singhal has been appointed as the CEO of FSSAI.
  • Food Safety and Standards Authority of India is an autonomous body established under the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The FSSAI has been established under the Food Safety and Standards Act, 2006, which is a consolidating statute related to food safety and regulation in India.
  • Founded: August 2011 || Sector: Food safety || Jurisdiction: India || Headquarters: New Delhi || Agency executive: Rita Teaotia (Chairperson)
  • Question 6:Where is the Headquarter of EXIM Bank?
    A. New Delhi
    B. Kolkata
    C. Mumbai
    D. Hyderabad

    Answer and Explanation

    Answer: C

    EXIM bank: Headquarters: Mumbai || CEO: David Rasquinha || Founded: 1 January 1982

    Question 7:_____________ has drafted its advisory committee on service providers, chaired by Manipal Global Education Services Chairman T V Mohandas Pai.
    A. IBA
    B. IBPS
    C. IBBI
    D. RBI

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Insolvency and Bankruptcy Board of India has drafted its advisory committee on service providers, chaired by Manipal Global Education Services Chairman T V Mohandas Pai.
  • The Insolvency and Bankruptcy Board of India is the regulator for overseeing insolvency proceedings and entities like Insolvency Professional Agencies, Insolvency Professionals and Information Utilities in India.
  • Chairperson– Dr. M.S Sahoo || Established– 1st October 2016
  • Question 8:Minister for Electronics and IT, Law and Justice and Communications, ______________ has launched the National Artificial Intelligence Portal.
    A. Prakash Javadekar
    B. Anurradha Prasad
    C. Smriti Irani
    D. Ravi Shankar Prasad

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Minister for Electronics and IT, Law and Justice and Communications, Ravi Shankar Prasad has launched the National Artificial Intelligence Portal.
  • Website: ai.gov.in
  • Ravi Shankar Prasad has also launched ‘Responsible AI for Youth’ program.
  • Question 9: PM Modi has launched _____________ Portal to help micro, small and medium enterprises (MSMEs).
    A. SWIFT
    B. STRONG
    C. DEDICATION
    D. CHAMPIONS

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • PM Modi has launched ‘CHAMPIONS’ Portal to help micro, small and medium enterprises (MSMEs).
  • CHAMPIONS means ‘Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength’.
  • Daily Current Affairs: 1st 2nd June

    Daily Current Affairs 1st-2nd June 2020 Current Affairs Quiz 1st-2nd June 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest